De aftrap van de campagne veilig varen werd enkele weken geleden gegeven in Leiden. (Archieffoto: Chris de Waard).

Waterpolitie controleert 100 vaartuigen

Afgelopen zondag heeft de politie te water de hele dag controles gehouden op het water in Leiden en omgeving. Daarbij werkte de politie samen met de Provincie Zuid Holland, de Belastingdienst en de gemeente Leiden. In totaal werden er 100 boten gecontroleerd. Er werden zeven bekeuringen uitgedeeld. De belastingdienst deed 48 keer een check, maar dat leverde niets op.

politietewater

Met de integrale controle wilde de politie en de gemeente de veiligheid op het water te bevorderen door bestuurders te controleren op alcoholgebruik en vaartuigen te controleren op veiligheidsaspecten en nautische wetgeving. Ook werd er zondag gecontroleerd op diefstal en heling van boten en buitenboordmotoren. De belastingdienst en politie keken tenslotte nog of er achterstallige betalingen openstonden.

 

Steeds drukker

Omdat de laatste jaren steeds meer mensen een boot hebben of huren wordt het steeds drukker op het water rond Leiden. Veel mensen trekken erop uit voor een dagje naar de Kagerplassen of de Vlietlanden in Leidschendam. Door die toenemende drukte wordt het naleven en handhaven van de regels op het water steeds belangrijker.

Zeven bekeuringen

De meeste schippers hadden hun zaakjes goed op orde. Er werden dan ook slechts zeven bekeuringen uitgeschreven. Onder andere voor het varen zonder vaarbewijs, het ontbreken van een registratienummer, het niet gebruiken van een dodemanskoord, niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, geen brandblusser aan boord hebben en twee keer voor te snel varen. Eén buitenboordmotor en een verdachte sloep worden onderzocht om uit te sluiten dat er sprake is van diefstal of fraude.

Vaarregels

Op het water gelden een aantal algemene gedragsregels. Hou rekening met elkaar, let op je golfslag, veroorzaak geen geluidsoverlast en drink niet teveel. De norm voor alcoholgebruik is op het water gelijk aan die op de openbare weg, namelijk (maximaal) 0,5 promille.

Vaarbevoegdheid

De minimum leeftijd voor het besturen van een snelle motorboot is 18 jaar (deze leeftijd geldt ook voor sturen onder toezicht). Voor het besturen van een klein open motorschip korter dan 7 meter en dat niet harder kan dan 13 km/u ten opzichte van het water, geldt een minimumleeftijd van 12 jaar. Voor het besturen van een klein open motorschip dat sneller dan 13 km per uur maar niet sneller kan dan 20 km per uur ten opzichte van het water, geldt de minimum leeftijd van 16 jaar. Hieronder vallen ook waterscooters.

De politie heeft nog een tip die tot nadenken stemt: “Een volwassene in een klein rubberbootje met bijvoorbeeld 4 pk haalt waarschijnlijk geen 20 kilometer per uur, maar een kind in datzelfde bootje wel en dat mag er dan dus niet mee varen.”

112 Sleutelstad Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×