Tolkien, onderwaterherrie en motivatie

 

In deze uiSCIENCE 071tzending van Science071: Universitair docent oud-Engels aan de Universiteit Leiden Thijs Porck over Tolkien, de grote auteur die naast schrijver ook verdienstelijk wetenschapper en zelfs 40 jaar hoogleraar was. Daarnaast Annebelle Kok, die promotie onderzoek doet  naar herrie onder water en het effect dat dit geluid heeft op zeedieren. Dr. Menno Mennes is pas geleden gepromoveerd op zijn onderzoek maar de oorsprong van motivatie én Jesse Kromhout brengt ons uitgebreid verslag van de nieuwste ontdekkingen in het Wetenschapsnieuws.

Op zaterdag 18 juni wordt het congres ‘Tolkien among scholars’ georganiseerd. Thijs Porck, de ‘Dutch Anglo Saxon’ is verantwoordelijk voor de organisatie. Tolkien is de schrijver van de wereldberoemde fantasieboeken De Hobbit en In de Ban van de Ring, waarmee hij ook wel de vader van de moderne fantasyliteratuur wordt genoemd. Hij is nog steeds belangrijk, zowel als schrijver als wetenschapper, en had ook duidelijke ideeën over hoe men zelf fantasy van wereldfaam kon schrijven. Thijs Porck vertelde ons meer.

Bij de uitgestrekte zee denken wij vaak aan totale stilte, maar niets is minder waar. Containerschepen, vissersboten, sonar, boorplatforms en windmolenparken op zee zijn grote lawaaimakers die de onderwaterwereld verstoren. Bioloog Annebelle Kok doet  promotieonderzoek naar het effect dat dit geluid op de zeedieren heeft. Haar onderzoek laat zien dat geluid het leven van zeedieren sterk kan beïnvloeden en dat ze veel last hebben van de herrie die wij maken.

Hij is er even mee bezig geweest, maar nu is hij dan toch gepromoveerd op zijn onderzoek naar motivatie. Menno Mennes laat zien dat motivatie veel complexer en paradoxaler werkt dan tot nu toe werd aangenomen. Mennes verenigt in zijn onderzoek veel verschillende theorieën en verraste zelfs zichzelf met het resultaat. Hij is echter nog lang niet klaar met zijn onderzoek en noemde zijn promotie slechts het beginpunt. Luister het interview hieronder terug.

Redacteur Jesse Kromhout tot slot met het interessantste wetenschapsnieuws van de afgelopen week:  nieuwe ontdekkingen rond onze kleine voorouders, antwoord op de vraag welke superheld het sterkst is, discussie in Griekenland over een troon en het eerste dier dat uitgestorven is door klimaatverandering.

 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×