Ook in Leiden staan de metershoge reuzenberenklauwplanten op tel van plaatsen in bloei. Hier bijvoorbeeld langs het water bij de Rijn en Schiekade. (Foto: Chris de Waard).

Gevaarlijke reuzenberenklauw bloeit ook in Leiden

De uit de Kaukasus afkomstige reuzenberenklauw staat weer in bloei. Ook in Leiden komt de metershoge plant veelvuldig voor. Wat veel mensen niet weten is dat de plant met prachtige witte bloemen behoorlijk gevaarlijk kan zijn.

“Het sap van de plant kan de huid overgevoelig maken voor zonlicht. Dat kan, afhankelijk van hoe gevoelig je er voor bent, jeuk of blaren veroorzaken”, zegt stadsbioloog Frits van der Sluis. “Alleen naar kijken dus en niet plukken. Wil je ze weg halen, zorg dan voor bescherming tegen het sap en doe het niet als de zon schijnt.”

Verraderlijk bij berenklauw is het feit dat het 24 tot 48 uur kan duren voor de eerste pijnlijke blaren ontstaan. Na vijf dagen beginnen de blaren kapot te gaan en ontstaan er rauwe rode open wonden. Niet alleen mensen zijn gevoelig voor het bijtende sap van de plant. Ook huisdieren, vooral honden, worden regelmatig slachtoffer als ze tussen de planten door lopen.

Internet staat vol met de meest gruwelijke brandwonden en blaren die mens en dier op hebben gelopen na in aanraking te zijn gekomen met de reuzenberenklauw.

Leiden reuzenberenklauw


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×