Innovatieverankering, voedingssupplementen en interreligieuze liefde

SCIENCE 071 logoIn deze uitzending van Science071: Ineke Sluiter over haar onderzoek naar innovatieverankeringen in de Oudheid en het heden, ze heeft de prestigieuze Prijs Akademiehoogleraren van KNAW gewonnen. Cognitief psychologe Laura Steenbergen heeft onderzocht of we beter gaan nadenken door het eten van bepaalde voedingssupplementen. Petra de Bruin organiseert op dit moment een congres over interreligieuze liefde: ‘Love, Sex and Marriage in the Islamicate World from the Middle Ages to the Present’, ze vertelde erover in de uitzending. Redacteur IJsbrand Terpstra legt ons tot slot uit waarom de Romeinen gaten boorden in projectielen bij het wetenschapsnieuws. Luister hieronder alles terug.

Ineke Sluiter is classica en hoogleraar Grieks aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek gaat echter over veel meer dan alleen maar taal. Met een interdisciplinair onderzoeksteam kan ze alle aspecten van de maatschappij uit de Oudheid betrekken in haar werk. Het leverde haar de Prijs Akademiehoogleraren van het KNAW op. Ineke Sluiter is er erg blij mee. Met het prijzengeld kan ze haar werk voortzetten en mensen boeiend onderzoek laten doen.

Dopamine, ook wel bekend als het gelukshormoon, bevordert het leerproces. Tyrosine wordt omgezet in dopamine, maar betekent dat dan ook dat Tyrosine in ons voedsel goed is voor het leerproces? Deze vraag stelde Laura Steenbergen zichzelf in haar promotieonderzoek. Ze deed verschillende experimenten en zag inderdaad positieve invloeden van voedingssupplementen op onze geestelijke prestaties. Ook keek ze naar het effect van commerciële apparaten om de hersenen te stimuleren.

Petra de Bruin organiseert deze week een conferentie over interreligieuze liefde: ‘Love, Sex and Marriage in the Islamicate World from the Middle Ages to the Present’. Op deze interdisciplinaire, internationale conferentie komen de keerpunten uit de geschiedenis aan bod en wordt geprobeerd een zo breed mogelijk beeld van liefde in de islamitische wereld te scheppen.

Redacteur IJsbrand Terpstra brengt ons het laatste wetenschapsnieuws: het raadsel van de gaten in Romeinse projectielen is opgelost, de ontdekking van vloeibare zeeën op Pluto en het grote EPO-experiment: staat EPO onterecht op de dopinglijst? 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×