Een eerste artist impression van het nieuwe Kijkhuis aan de Lammermarkt. (Artist impression: PR, foto's: Reanne van Kleef).

Nieuw Kijkhuis weer een stap dichterbij

De eigenaren van de Leidse bioscopen tekenden maandagmiddag samen met wethouder Paul Laudy het koopcontract voor de grond voor het nieuwe Kijkhuis. Het gaat om de grond van twee panden aan de Lammermarkt en de omliggende grond. Het nieuwe Kijkhuis moet in de eerste helft van 2019 open gaan voor publiek.

Het nieuwe Kijkhuis zal het huidige Kijkhuis gaan vervangen. Volgens eigenaar Govert de Kok is dat ook hard nodig: “Dit Kijkhuis is gewoonweg te klein. Met twee zalen kunnen we niet het programma bieden dat we eigenlijk zouden willen.”

Behalve dat het Kijkhuis met het nieuwe gebouw zal uitbreiden tot vijf filmzalen, willen de eigenaren ook nadrukkelijk een brug slaan tussen andere culturele en maatschappelijke activiteiten. De Kok: “We zitten zometeen in het Cultuurkwartier met al onze culturele vrienden om ons heen. Daar willen we leuke dingen mee gaan doen en we willen ons gaan bemoeien met de programmering van de Lammermarkt als cultuurplein. We zijn  natuurlijk een filmhuis en geen poppodium, maar waarom zouden we niet een keer een bandje kunnen laten spelen? Of ruimte maken voor een poetry slam?”


Reanne van Kleef sprak met eigenaar van Bioscopen Leiden Govert de Kok over de invulling  van het nieuwe Kijkhuis.

Volgens wethouder Paul Laudy is het nieuwe Kijkhuis een mooie toevoeging aan het Cultuurkwartier. “Je ziet het nu echt gaan gebeuren in de stad op die plek. Als de garage straks af is hebben we een prachtig evenementenplein. In de omgeving gebeurt nu al van alles met Gebr. De Nobel, Scheltema en de uitbreiding van de Lakenhal. En dan straks ook nog zo’n prachtig filmhuis. Dit wordt wel langzaam de plek waar je wilt zijn in Leiden en waar het gebeurt.”


Reanne van Kleef sprak met bouwwethouder Paul Laudy over het nieuw te bouwen Kijkhuis.

Het nieuwe Kijkhuis kan zich straks meten met de top 3 aan filmhuizen in Nederland. In het nieuwe gebouw komen vijf filmzalen, een cultuurcafé en een restaurant.  Ook het Leiden International FIlm Festival (LIFF) zal er onderdak vinden. Bij de bouw en de uitstraling van het nieuwe pand wordt rekening gehouden met het historisch landschap. Het zal daarom niet één massief blok worden zoals vaak het geval is bij bioscopen. In 2018 kan met de bouw worden gestart.

De eigenaren van de Leidse bioscopen Govert de Kok en Gideon Boer tekenden samen met bouwwethouder Paul Laudy het koopcontract voor de grond en panden waar het nieuwe Kijkhuis gebouwd gaat worden. In zijn toespraak feliciteerde de wethouder hen met het mooie project en bedankte ze voor de goede samenwerking.

Cultuur


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×