Griekse Papyrologie, Lindau Conferentie en Gympie Gympie

Deze week bij Science071: Cisca Hoogendijk is ondanks de zomer hard aan het werk met Griekse papyrie en Johannes Jobst vertelt in Science op Pad over de Lindau Conferentie. Bijna alle nog levende winnaars van een Nobelprijs voor natuurkunde waren aanwezig en ook Jobst mocht komen. Verder heeft  de Hortus Botanicus een nieuwe zeer giftige plant aangeschaft, kaschef Rogier van Vugt vertelt waarom en hoe hij ‘de zelfmoordplant’ toevoegde aan de collectie. Tot slot, redacteur Twan van Dodewaard met het wetenschapsnieuws.

Cisca Hoogendijk kreeg afgelopen week een NWO onderzoeksbeurs. Hiermee kan ze doorgaan met haar onderzoek naar papyrie. De Egyptenaren maakten een soort papier van de papyrusplant en op deze manier is veel geschreven materiaal bewaard gebleven. Door opnieuw naar eerder gevonden materiaal te kijken komen Hoogendijk en haar collega’s tot nieuwe inzichten. Een recente vondst: een gevalletje matchfixing in de oudheid.

De Nobelprijs is voor een natuurkundige het hoogst haalbare. Johannes Jobst, veelbelovend natuurkundige en op dit moment als postdoc verbonden aan de Universiteit Leiden, is deze eer nog niet ten deel gevallen. Maar als young scientist mocht hij wel naar de Lindau Conferentie, waar bijna alle nog levende Nobelprijswinnaars aanwezig waren om te inspireren. Met andere woorden: een ongelofelijke ervaring. Hij kon van gedachte wisselen met de ‘groten’ uit zijn vakgebied. Jobst vond het een enorme eer.

https://soundcloud.com/sleutelstad/2016-07-13-johannes-jobst-was-op-de-nobel-lindau-conferentie

Hij wordt ook wel de zelfmoordplant genoemd, de enorme pijn die hij bij aanraking veroorzaakt zou mensen namelijk zo gek hebben gemaakt dat ze de hand aan hunzelf sloegen. Toch vond kaschef Rogier van Vugt het een goed idee de plant aan te schaffen toen hij hem op Ebay langs zag komen. De ‘Dendrocnide Moroides’ maakt de Hortus een stuk hipper voor scholieren, aldus de enthousiaste kaschef. Verder bekende hij dat ze in de Hortus ook een Pokémon hebben, een echte wel te verstaan, geen digitale. 

Redacteur Twan van Dodewaard bracht het laatste wetenschapsnieuws: De beperkte emotionele ontwikkelingen die in de Engelse fictie worden gebruikt. Fillistijnse graven die een totaal nieuw beeld op dit mysterieuze volk uit de bijbel werpen. De kans dat ook op andere planeten complex leven tot ontwikkeling is gekomen, en een kunstmatig roggetje dat op licht reageert.

 

 

Daarnaast deze week op onze Facebook de eerste aflevering van Science071 In Beeld, dat van tijd tot tijd een inkijkje geeft in hoe radioreportages tot stand komen én internationale wetenschappers tot hun recht laat komen (door ze te ondertitelen, wat in de radio uitzending natuurlijk niet kan). Duik mee in de wondere wereld van de fundamentele natuurwetenschap en neem een kijkje in het beroemde Leidse Kamerlingh Omnes Laboratorium. 

Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×