De huidige Staatsspoorbrug zonder heftorens, zoals de brug er het afgelopen jaar uitzag. (Foto: Jan Lagas).

Haagweg drie weken dicht door werkzaamheden

Een deel van de Haagweg zal van 18 juli tot en met 5 augustus zijn afgesloten door werkzaamheden. De gemeente gaat dan verder met het opknappen van de monumentale Staatspoorbrug. In die periode wordt meteen de Ter Haarkade tot aan de Staatsspoorbrug opnieuw geasfalteerd. Ook vindt er boomonderhoud plaats. Door de werkzaamheden te combineren wil de gemeente de verkeershinder beperken.

Maandag 18 juli 6.00 uur tot en met 5 augustus 19.00 uur is de Haagweg ter hoogte van de Staatsspoorbrug dicht voor autoverkeer. De heftorens worden dan teruggeplaatst en het brugdek wordt vervangen. Van zaterdag 23 juli 6.00 uur tot en met dinsdag 26 juli 06.00 uur is de Haagweg vanaf de Ter Haarkade tot de Staatsspoorbrug geheel afgesloten.

Omleidingen

Het autoverkeer wordt omgeleid via de route Dr. Lelylaan-Plesmanlaan en Churchilllaan-Lammenschansweg-Witte Singel. Voetgangers en fietsers kunnen wel over de brug. Met de fiets aan de hand kunnen zij gebruik maken van een naastgelegen noodbrug. Alleen op maandag 18 juli en donderdag 21 juli kan dat niet. Op die dagen wordt het brugdek gehesen. Verkeersregelaars informeren weggebruikers over de (tijdelijke) sluitingen en omleidingen. Gedurende de hele periode kunnen er geen boten in en uit de Spoorweghaven varen.

Staatsspoorbrug

De Staatsspoorbrug ligt in de Haagweg tussen de Potgieterlaan en de Rijnzichtstraat. De brug is een monument uit 1942. Het is de laatste hefbrug in Leiden. De brug krijgt zijn historische uitstraling terug en het brugdek wordt vervangen. Vorig jaar is er al roest verwijderd en zijn bakstenen en voegen hersteld. Met kleurhistorisch onderzoek zijn toen de originele kleuren groen en grijs ontdekt en teruggebracht. Ook bleek toen dat de kenmerkende vier betonnen heftorens van ongeveer vier meter hoog in zeer slechte staat waren. Deze zijn het afgelopen jaar in een loods tot in detail nagemaakt.

Er hebben nooit treinen over de Staatsspoorbrug gereden. De brug is vernoemd naar de voormalig eigenaar van de brug, de Staatsspoorwegen.

Staatsspoorbrug HaagwegDe Staatsspoorbrug met heftorens voordat de opknapbeurt vorig jaar zomer startte. (Foto: Francien van Zaanen – Durand).

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×