Pleidooi voor openbaar maken veiligheidsinspecties horeca

Brandveiligheid in de horeca is al jaren een hot issue. Iedereen wil graag weten hoe het is gesteld met de veiligheid van een te bezoeken horecabedrijf en dus is openheid gewenst. Professor Peter van de Leur is verbonden aan de universiteit van Gent. Hij vindt dat alle brandveiligheids- en inspectierapporten in de horeca openbaar gemaakt moeten worden. Hoogleraar brandveiligheid Ira Helsoot van de Radboud Universiteit sluit zich daarbij aan.

Van slechts één veiligheidsregio in Nederland zijn de rapporten wel openbaar. De regio Rotterdam-Rijnmond publiceert ze al sinds 2014. Volgens Helsloot is dit een goed voorbeeld dat overal toegepast kan worden. Op dit moment zijn er echter nog geen concrete plannen voor landelijke openbaarmaking. Die keuze ligt bij de verschillende veiligheidsregio’s zelf.

Veiligheidsdeskundigen hopen vooral dat er meer gecontroleerd gaat worden op brandblussers en nooduitgangen. Ook versiering is nog steeds een belangrijk onderdeel van de brandveiligheid. Regelmatig treffen controleurs nog Volendamachtige situaties aan. Bij een brand in café De Hemel vielen in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 veertien doden en meer dan 200 zwaargewonden.

Veel horecaondernemers hebben zijn druk en vergeten juist daarom om bijvoorbeeld de gebruikte horeca apparatuur te blijven controleren. Bij onvoldoende onderhoud of ouderdom groeit de kans op storingen en bijvorbeeld kortsluiting en is het raadzaam om te investeren in veilige apparatuur.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×