Onderwijs in de oudheid, medisch ontkalken en religie vs. politiek

Deze week bij Science071: Eline Scheerlinck was spreker op de dag van de papyrologen, Paul Cliteur is rechtsgeleerde en filosoof en onderzocht de verhouding tussen de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie, Miranda van Eck oreert over vaatwastabletten voor schone bloedvaten, en natuurlijk het laatste wetenschapsnieuws met redactrice Josephine Sisouw de Zilwa.

 

Elk jaar wordt in Leiden de dag van de papyrologen georganiseerd. Eline Scheerlinck was afgelopen zaterdag een van de sprekers. Hoewel het voor velen een jaarlijks wederzien van oude collega’s is, is er ook tijd om onderzoek te presenteren. Scheerlinck onderzocht hoe mensen dachten over onderwijs in de oudheid. Ze vertelt hoe de papyri haar hier meer inzicht in kunnen geven.

Vrijheid van godsdienst en vrijheid van expressie zitten elkaar soms in de weg. In zijn nieuwe boek onderzoekt Paul Cliteur hoe deze twee begrippen tegenover elkaar staan in de moderne samenleving. Moet vrijheid van godsdienst de vrijheid van meningsuiting beperken ?

Hoogleraar Marianne van Eck oreert donderdagavond over adderverkalking. Hart- en vaatziekten zijn nog steeds een groot probleem: hoe maak je de bloedvaten schoon? Van Eck hoopt vaatwastabletten voor de bloedvaten te kunnen ontwikkelen, waarmee de ophoping van cholesterol uit de bloedvaten kan worden verwijderd. Lange tijd werd gedacht dat dit onmogelijk was, maar van Eck heeft hoopvolle resultaten. De lezing vindt donderdagavond 19 januari plaats van 19:30 tot 21:15 in het Huygens laboratorium op de Niels Bohrweg 2 in Leiden.

Redactrice Josephine houdt ons op de hoogte van het wetenschapsnieuws: waarom kunnen wij mensen ons zo moeilijk aanpassen aan de kou? Vampiervleermuizen die mensenbloed drinken, het leven dat meer dan één keer ontstond en synthetische wiet. Luister het allemaal terug!

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×