Is Cannabis het medicijn van de toekomst?

Deze week in Science 071 spraken wij met Scheikundige Mario van der Stelt. Hij voert momenteel een onderzoek uit naar de pijnstillende werking van Cannabis.

Het onderzoeksteam, dat samengesteld is uit biologen en scheikundigen, is op zoek naar een stof die de pijnstillende werking van cannabis heeft, maar niet de bijwerking ‘high worden’ kent. Er zijn recent drie moleculen gevonden in Cannabis die wel de pijnstillende werking hebben, maar geen bijwerkingen zoals een verslaving of ‘high worden’. Van der Stelt vertelde ons dat het nog best lastig is om zo’n molecuul goed aan te passen, zodat het bruikbaar is voor onderzoek naar medicijnen.

”Er kan van alles fout gaan; het lichaam is zeer complex en je weet niet zeker hoe het gaat reageren. We zitten nu in een fase waarin we nog echt aan het experimenteren zijn.” Uiteindelijk hoopt het onderzoeksteam chemische hulpmiddelen voor de geneeskunde te ontdekken en door de uitvinding van deze drie moleculen meer duidelijkheid te scheppen.

Wil je meer weten over synthetische wiet? Luister dan hieronder het fragment terug!

Advertentie

Interview Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×