D66 grootste in Leiden, GroenLinks op plek twee

41

In het holst van de nacht is ook de Leidse uitslag bekend geworden. Zoals zo vaak in het verleden wijkt die behoorlijk af van het landelijke beeld. Ook bij deze verkiezingen is D66 in Leiden met 20,9% van de stemmen de partij die de meeste kiezers achter zich wist te krijgen. De tweede plek is voor GroenLinks met 16,9%.

De VVD eindigt in Leiden op plek drie met (16,8%), gevolgd door de PVV (10,5%). Dan volgen de PvdA (6,9%), SP (6,6%), CDA (6,2%), PvdD (4,7%), CU (2,5%), Denk (2,1%), 50Plus (2,1%), FvD (1,8%), Piratenpartij (0,6%), SGP (0,3%), VNL (0,2%), Artikel1 (0,2%), Nieuwe Wegen (0,1%), Niet Stemmers (0,1%), GeenPeil (0,1%) en de Ondernemerspartij (0,1%). De overige partijen haalden in Leiden geen stemmen.

Leiden had een opkomst van 84,5 procent. In 2012 was dit nog 77,7 procent. 92.512 mensen waren kiesgerechtigd.

Delen
LeidenWalk

41 reacties

 1. René Dentener op

  Hoezo “wijkt de uitslag behoorlijk af van het landelijk beeld”? Ook in Leiden heeft de PvdA een genadeklap gekregen. Dat geeft te denken of ze nog moeten terugkomen in een nieuw college na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 aanstaande, die waarschijnlijk eenzelfde beeld te geven zullen zien. De PvdA heeft vier jaar lang vrijwel al haar sociaaldemocratische principes en beginselen verloochend in het kabinet. De partij heeft zich té lang als bestuurderspartij geprofileerd met mensen als Asscher, Kleinsma of Van Rijn die geen politici zijn maar bestuurders die slechts een kil beleid hebben uitgevoerd dat snoeihard heeft gesneden in het persoonlijke leven van mensen op het bestaansminimum. Daarvoor worden zij nu terecht afgestraft door de kiezers.

  • Eric van 't Groenewout op

   Ik ben het niet met je eens. VVD en PvdA hebben op voorbeeldige wijze samengewerkt onder moeilijke omstandigheden. Als PvdA niet in de regering had gezeten, maar we een voortzetting VVD-CDA-PVV hadden gezien, was dat voor mensen op de rand van het bestaansminimum nog veel slechter geweest. De uitkeringen zijn bijv. niet verlaagd, iets wat de VVD graag wil doen. Wat heb je liever: een land dat goed wordt bestuurd of partijen die zich in dogmatische kretologie verliezen? Ik beschouw het als hoopgevend dat in tijden van polarisatie, partijen als VVD en PvdA de samenwerking hebben gezocht, zoals het ook goed is dat in het Leidse college SP, PvdA, VVD en D66 samenwerken. Dat lijkt mij de essentie van democratie. Wat is er trouwens tegen goede bestuurders? Dat lijkt mij beter dan dogmatische colleges – hetzij links, hetzij rechts – die zich vooral als brokkenpiloten manifesteren. Denk aan de linkse jaren ’70 gemeentecolleges in gemeentes als Groningen, maar denk ook aan de falende CDA-VVD regering o.l.v. van Agt en Wiegel waarbij de begrotingstekorten recordhoogtes bereikten. Om nog maar te zwijgen van die idiote constructie van VVD & CDA met gedoogpartner PVV, waardoor Nederland met grote achterstand de crisis inging. Dat is toch maar mooi omgebogen.

   • René Dentener op

    Wat is er mis met goede bestuurders? Helemaal niets natuurlijk. Maar het is wel een erg beperkte opvatting van Eric wat politiek en toekomstvisie inhoudt. Immers, zouden kiezers slechts deelnemen aan verkiezingen om bestuurders te kiezen dan kunnen we net zo goed vandaag alle politieke partijen afschaffen. Misschien iets wat Thierry Baudet van Forum voor Democratie graag wil met de doorbreking van wat hij noemt ‘het partijkartel’, maar of dat echt wenselijk is en gezond voor een pluriforme westerse democratie die ontstaan is vanuit politieke stromingen? Van de andere kant is het wellicht wel een teken des tijds, want politieke partijen die te zeer verknocht zijn aan besturen verworden op den duur tot een grote grijze brij. Daar is vooral de PvdA nu op afgerekend, maar het zou net zo goed kunnen zijn dat de VVD bij een volgende verkiezing dat lot treft doordat ze zometeen gaan schuiven met hun liberale beginselen om maar een meerderheidskabinet te kunnen vormen.

    De PvdA is de gewone man kwijtgeraakt. En wel precies op die onderwerpen waar de PvdA de bewindspersonen heeft geleverd, zoals op sociale zaken en werkgelegenheid, welzijn en zorg of onderwijs (het onderwijs voor minderbedeelden wordt schier onbetaalbaar). Dan kun je misschien goede bestuurders leveren, maar als de gewone man daar vervolgens keihard door wordt gepakt in de beurs raakt die de identificatie met rood en wat voorheen voor sociaaldemocratie stond kwijt. En tot sociaaldemocratie reken ik niet bij voorbaat GroenLinks, het karakter en de ontstaansgeschiedenis van die partij is heel anders dan de PvdA. Met zo’n Jessias meer een partij die te kwalificeren is als groenliberaalpopulistisch links (of iets in die trant) met optredens in een poppaleis.
    De PvdA moet gaan herbronnen. Ze hebben te lang gedacht dat globalisering en een moderne economie wel vanzelf zou leiden tot banen voor iedereen in sectoren als de dienstverlening of informatietechnologie. Dat is niet voor alle bevolkingsgroepen weggelegd. Ga eerst maar eens zorgen dat Nederland weer een maaksector krijgt waar je op kan terugvallen en dat je industriepolitiek gaat voeren. De Duitsers hebben dat beter begrepen. De economische systeemcrisis heeft bewezen dat de klappen vooral terechtkwamen bij sectoren als dienstverlening zoals massaontslagen bij bank –en verzekeringswezen. De nieuwe economie (de ICT of innoverende andere technologieën) is een afgeleide economie en kan nooit het aantal banen vervangen dat de maaksector leverde.

    Overigens Eric; mensen op het bestaansminimum hebben wel degelijk ingeleverd. Die groep levert al langer dan deze kabinetsperiode in op het maandinkomen. De uitkeringen zijn al jaren bevroren, maar ondertussen vond er wel inlflatie plaats. Hoe anders kan Eric verklaren dat volgens de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet en het NIBUD reeds één op de vijf mensen in Nederland structurele schulden hebben waar ze de eerstkomende jaren niet meer vanaf komen? Vooral alleenstaanden en ouderen hebben fors ingeleverd.

    • Eric van 't Groenewout op

     Het grappige is dat er in Duitsland geen AOW is en het minimuminkomen sterk onder het Nederlandse ligt. Dat geeft al aan hoe sociaal Nederland is.
     Ik herhaal dat VVD en PvdA een goed beleid hebben gevoerd. Dat vind ik veel belangrijker dan onrealistische plaatjes schetsen (zoals met name 50Plus, SP, PVV hebben gedaan) en die de kiezer als een fopspeen voorhouden.
     Of ICT een afgeleide industrie is, zoals jij beweert, waag ik te betwijfelen. ICT is dé industrie van de toekomst. Nog even en je bepleit het heropenen van de kolenmijnen…
     Maakindustrie en industriepolitiek zijn trouwens zinloos zonder globalisering en internationale vrijhandel, iets waar de kortzichtige partijen PVV en SP een einde aan willen maken.
     Of de gewone man ‘keihard is gepakt in de beurs’, waag ik te betwijfelen. En dat 20% van de Nederlanders schulden heeft: ja, daar zitten ook hypotheekschulden bij. En de ouderen hebben niet fors ingeleverd: de ouderen zijn de meest welvarende groep Nederlanders. Er wordt in Nederland heel veel gezeurd, er wordt gestrooid met fact free onzin alsof het om pepernoten gaat.

  • Een Leids burger op

   De PvdA is ook in Leiden volkomen terecht verliezer.
   Maar desalniettemin wijkt de uitslag in Leiden toch wel af van het landelijke beeld waar VVD(33 zetels) en PVV (20 zetels) aan kop staan en niet zoals in Leiden D66 en GL aan kop staan.

 2. Ik zie hierboven slechts twee inhoudelijke reacties. De rest bestaat uit alleen een naam of één korte zin. Kan Sleutelstad daar misschien iets aan doen? Weg met FB bijvoorbeeld? Want het heeft nu geen enkele zin om te reageren, want in een mum van tijd zijn reacties verdwenen in een stortvloed van derghelijke non-reacties. Zo wordt een webforum totaal vernield. Waarom toch?

  • Frank71, ik ben het volkomen met u eens. De Inhoudelijke reacties zijn zinvol. Voor de rest beschouw ik het als bagger uit het facebook riool.

   • Piet Pekelharing op

    Dat moet u vooral tegen een notoire en verstokte Republikein zeggen.

    Overigens die Faecesbookgebruikers betalen toch niet om op Sleutelstad te mogen reageren? Dus waarom zijn het klanten?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.