(Foto's: Emile  van Aelst).

Singelloop levert 15.000 euro op voor goede doelen

Bijna 5.000 mensen verschenen vrijdagavond aan de start van de Leidsch Dagblad Singelloop. Bij elkaar werd er met de verkoop van de startbewijzen 15.000 euro opgehaald voor acht verschillende goede doelen. Bij de mannen kwam Flores Weverling in een tijd van 21.22 als eerste over de finish. Mariska Brittijn won met 25.06 bij de vrouwen. Beide lopers zijn lid van Leiden Atletiek

Reanne van Kleef liep zelf ook mee en maakte namens Sleutelstad een reportage van de 42e editie van de Leidse Singelloop.

Het startschot werd gegeven door Ajax-aanvoerder Davy Klaassen. Hij is ambassadeur van Stichting Elk kind een Bal, één van de goede doelen van dit jaar. “Ik kende het nog niet, maar wat een mooi evenement is dit. Er zijn veel meer mensen dan ik had verwacht”, zegt Klaassen, die overweegt om na zijn actieve voetbalcarrière zelf een keer mee te lopen met de Singelloop.

Rommelige start

Hoewel alles uitstekend was geregeld, bleek bij de start waarom de Singelloop meer een loop is ‘voor iedereen’ dan een prestatieve loop waarbij alles tot op de seconde is geregisseerd. Het startschot werd namelijk vijf minuten te vroeg gegeven, iets waar de echte wedstrijdrenners niet op hadden gerekend. “Opeens klonk het startschot”, zegt winnaar Weverling. “En Seppe stond nog een meter of vijf in het parcours dus ik riep: ‘we moeten door, we moeten door! Gelukkig konden we verder goed van start.”

Na ongeveer twee kilometer wist Weverling zich los te maken van de kopgroep. Vanaf toen heeft hij alleen op kop gelopen en kwam daarna voor de tweede keer als winnaar over de streep. Zijn maatje Seppe van ’t Westende werd uiteindelijk vijfde. De grote outsider was clubgenoot Jan Berkhout. Hij werd tweede.

Goede sfeer

Zowel het weer als de sfeer waren dit jaar weer goed. “We hadden geluk, net toen de laatste lopers binnenkwamen begon het een beetje te spetteren”, vertelt speaker Teun de Reede, die dit jaar al voor de 25e keer onvermoeibaar het evenement aan elkaar praatte. “Het is echt een familieloop, daarom is het ook zo populair.”

Langs de hele 7 kilometer lange route stond publiek om de lopers naar de finish te juichen of om water uit te delen. Zelfs voor de allerlaatste lopers werd nog geklapt. Ook voor Coby, die net voor de bezemwagen binnen kwam. “Dit was voor mij de eerste keer en ik vond het geweldig. Meedoen is belangrijker dan hoe lang je erover doet. Volgend jaar doe ik weer mee.”

Ook voorzitter Gertjan van Geen van de Singelloop was na afloop erg tevreden. “De start was wat rommelig, maar dat is ook wel weer mooi. Dat hoort er een beetje bij. Wij zetten niet overal hekken neer en dragen geen kogelvrije vesten. Op een paar kleine ongelukjes na is alles weer goed verlopen, mede dankzij al die fantastische vrijwilligers. En we hebben weer een prachtig bedrag opgehaald, zelfs net iets meer dan vorig jaar.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×