Foto: Pixabay.com

Vaak losse veters? Wetenschappers verklaren hoe dit komt

Nieuw onderzoek toont voor het eerst aan hoe schoenveters losraken. Volgens de studie speelt stappen zetten bij het lopen een belangrijke rol. Bij het lopen worden er bij elke stap krachten uitgeoefend op de knoop. Tegelijkertijd worden de uiteinden van de veters bij elke stap een terwijl de uiteinden omhoog wippen. Hierdoor gaan de gestrikte veters steeds losser zitten. Uiteindelijk is de knoop onbedoeld losgemaakt.

Nog nooit eerder werd het probleem van losrakende veters onderzocht. Dit terwijl het iets is waar mensen vaak dagelijks mee te maken hebben.

De wetenschappers van het Britse Proceedings of the Royal Society A gebruikten slow-motion camera’s en een aantal experimenten om te ontdekken hoe de knoop los raakt. De knoop kon in een paar seconden losgemaakt worden door simpelweg te stampen. Door middel van experiment werd ook ontdekt dat de wijze waarop de knoop gemaakt was ook bepaald hoe snel de knoop los komt.

In het onderzoek werd duidelijk dat een strik van veters die snel los komt tijdens het lopen, niet loskomt waneer het been enkel heen en weer geslingerd wordt. Daarnaast leidde enkel de schoenen op de grond stampen ook niet snel tot losrakende veters. Uit deze bevindingen concluderen de wetenschappers dat de losse veters het resultaat zijn van een wisselwerking van het slingeren van de benen en het stampen van de voeten op de grond. Precies de bewegingen die gemaakt worden bij het lopen.

Om minder vaak veters te moeten stikken raad het onderzoek aan om sterkere knopen te gebruiken. Ook kan het helpen het om een andere soorten knopen te proberen en minder te stampen bij het lopen.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×