Het complex aan het Kooiplein met woningen, appartementen, winkels en een parkeergarage is gisteren officieel opgeleverd. Ook kreeg het een naam: Pleinzicht. Bedacht door buurtbewoner John van der Smissen die meedeed aan de uitgeschreven prijsvraag. (Foto's: Chris de Waard).

Nieuwbouw rond Kooiplein opgeleverd

Met een feestje voor de omwonenden, de gemeente Leiden, woningcorporatie De Sleutels en de bouwer is gistermiddag gevierd dat Pleinzicht klaar is. Dat is het complex dat is verrezen op de hoek van de Kooilaan, de Ringkade en de Surinamestraat.

Chris de Waard sprak bij de feestelijke oplevering met bouwwethouder Laudy, buurtbewoner Bram Pater, directeur gerda van den Berg van De Sleutels en Arjan Geelen van ontwikkelaar Heijmans.

De Funfare en butler Alfons zorgden voor een vrolijke noot bij het opleveringsfeestje van Pleinzicht in de Kooi. (Video: Chris de Waard).

Een parkeergarage en winkels waaronder een flinke supermarkt van Hoogvliet vormen de begane grond. Er bovenop nu niet eens alleen appartementen, maar een halve woonwijk. Compleet met straten met daaraan eengezinswoningen. Elk met een parkeerplek voor de deur en een tuin. Wie niet goed kijkt waant zich in een reguliere straat ergens in Leiden. Totdat je je realiseert dat je bovenop de supermarkt staat en uitkijkt op de bovenste verdiepingen van de woningen van de overburen aan de Ringkade. Daarbovenop wel nog tientallen appartementen.

Soestdijkkade

Met de oplevering van dit deel is de omgeving nog niet klaar. Er wordt nog gewerkt aan water, bruggen en groen en aan de andere kant van de Kooilaan bij de Soestdijkkade, daar waar ooit buurthuis ’t Spoortje stond, wordt nog druk gebouwd. Ook daar komen woningen, een parkeergarage en een nieuwe supermarkt. De Albert Heijn vestiging die nu nog op het Kooiplein zelf is gevestigd verhuist op termijn naar de overkant. In het leegkomende pand komt naar verluidt de Action.

Oostelijke Hoven en Prinsessenbuurt

Ook aan de overkant van de Willem de Zwijgerlaan en even verderop in de Prinsessenbuurt staat de komende jaren nog veel te gebeuren. De Sleutels is er bezig met plannen voor nieuwbouw op de plek van een deel van de Hoven. De woningen in de Prinsessenbuurt zijn verouderd, maar wel waardevol. Die gaan we moderniseren, maar we laten ze dus staan,” zegt directeur Gerda van den Berg van De Sleutels.

Alle info over de ontwikkelingen in deze buurt op www.hetpleinvanleiden.nl.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×