(Foto: Henk Hommes).

Succesvol WK tafeltennis voor Leidse Kim Vermaas

De 21-jarige Kim Vermaas heeft goed gepresteerd op het WK tafeltennis in Düsseldorf. De speelster van het Leidse Scylla drong in zowel het mixed-dubbel als in het enkelspel door tot het hoofdtoernooi. Met haar dubbelpartner kwam ze bij de beste 32 koppels, individueel kwam ze bij de beste 128 van de wereld. In een mondiale sport die sterk gedomineerd wordt door de Aziatische landen is dit een bijzondere prestatie.

Voor Vermaas, die haar zinnen heeft gezet op kwalificatie voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio, bood het toernooi de mogelijkheid om zich te meten met de wereldtop.

Met dubbelpartner Rajko Gommers wist Vermaas zich zelfs tussen de beste 32 koppels van de wereld te spelen. Het ingespeelde duo, dat eerder dit jaar nog Nederlands kampioen werd, boekte onder andere een sensationele 4-2 winst op het Nigeriaanse koppel Segun Toriola en Olufunke Oshonaike. Een verdere opmars in het toernooi werd verhinderd door Chien-An Chen en I-Ching Cheng uit Taiwan, respectievelijk nummer 31 en de nummer 7 op de wereldranglijst.

Met Britt Eerland wist Vermaas niet door te dringen tot het hoofdtoernooi in het Dames dubbel. Na winst op Natalia Brinza en Ecaterina Jibric (Moldavië) werd met 3-2 nipt verloren van het Belgische duo Margo Degraef en Lisa Lung.

Ook in het enkel liet Vermaas zien dat ze grote stappen gezet heeft. Het kwalificatietoernooi kwam ze moeiteloos door. Vervolgens trof ze helaas door een ongelukkige loting een van de sterkere speelsters van het toernooi, De voormalige Europees kampioene Rūta Paškauskienė bleek nog net te sterk. Met 1-4 moest Vermaas zich gewonnen geven (4-11, 11-9, 5-11, 6-11, 8-11).

In een wereldsport als tafeltennis – aan het WK doen 103 verschillende nationaliteiten mee – heeft Vermaas getoond met de besten mee te kunnen. Het ultieme doel ligt voor de pas 21-jarige Vermaas echter verder en hoger. Uiteindelijk moet haar trainingsprogramma resulteren in plaatsing voor de Olympische Spelen in 2020. In Tokio moet het dan gebeuren. De weg ernaartoe is nog lang en vergt een uitgekiend traject dat op dit moment financieel nog moeilijk haalbaar is.

Vermaas is een vaste kracht geworden in het Nederlandse team. De financiële bijdrage vanuit de nationale bond is echter beperkt. Haar eigen club Scylla doet ondertussen wat het kan om de droom van Vermaas te ondersteunen. Plannen zijn er genoeg. Clubtrainer Gerard Bakker Jr. vervult hierbij een belangrijke rol. Maar om grotere stappen te kunnen maken in de training en ontwikkeling is meer financiële ondersteuning onmisbaar. Het bundelen van financiële en sportieve kracht is op de korte termijn misschien wel de grootste uitdaging voor Vermaas.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×