Rode blauwalg in de Klinkenbergerplas. (Foto: Hoogheemraadschap van Rijnland).

Rijnland behandelt Klinkenbergerplas opnieuw met waterstofperoxide

Op donderdag 15 juni vervolgt het hoogheemraadschap van Rijnland in de Klinkenbergerplas een proef die vorig jaar is ingezet: sterk verdunde waterstofperoxide moet vervelende blauwalgen tegengaan. Rijnland hoopt op die manier de kans op een probleemloos zwemseizoen te vergroten.

Al sinds begin dit jaar kampt de Klinkenbergerplas in Oegstgeest met een rode blauwalgsoort die gifstoffen kan vormen. De behandeling van de plas op 15 juni moet deze en andere blauwalgsoorten bestrijden.

Boot met injectiearmen
De behandeling wordt, afhankelijk van de weersomstandigheden, op donderdag 15 juni gedaan. alleen als het te hard waait, wordt de operatie uitgesteld. Injectiearmen op een speciaal daarvoor ontworpen boot voegen de verdunde waterstofperoxide aan het water toe. De behandeling duurt ongeveer één dag. Tijdens de behandeling en de dag erna is de plas gesloten. Zwemmen is dan niet toegestaan. Tijdens de proef houdt Rijnland de waterkwaliteit en het effect van de behandeling nauwlettend in de gaten. Mogelijk is later in het zwemseizoen een tweede behandeling nodig.

Geen risico voor gezondheid
Waterstofperoxide doodt in zeer lage concentraties specifiek blauwalgen. Blauwalgen missen een stof waarmee ze waterstofperoxide kunnen afbreken. Andere algen hebben deze stof wel en zijn daardoor ongevoelig voor de peroxide. De concentratie waterstofperoxide die aan de plassen wordt toegevoegd, is zo laag dat er geen risico bestaat voor de gezondheid van mens en dier. De peroxide breekt binnen ongeveer één tot twee dagen volledig af tot water en zuurstof. Dus ook in het milieu blijft niets van de stof over.

Vierjarig onderzoek
Vorig jaar is de plas voor het eerst behandeld met waterstofperoxide. Toen verminderde de concentratie blauwalgen sterk, de behandeling had enkele weken effect. Johan Oosterbaan, adviseur waterkwaliteit bij Rijnland: “We kunnen niet voorspellen of de behandeling dit jaar effectiever zal zijn. Ook in het Oosterduinse Meer in Noordwijkerhout hebben we de proef vorig jaar ingezet, met veel succes. Het aantal blauwalgen nam daar met 99% af.”

De behandeling op 15 juni maakt deel uit van een vierjarig onderzoek. Ook volgend jaar en in 2019 behandelt Rijnland de plas met waterstofperoxide. Oosterbaan: “In het onderzoek variëren we met onder andere het moment van toepassen. Het uiteindelijke doel is om de methode te verbeteren, zodat we dit mogelijk ook in andere plassen kunnen inzetten en blauwalgen succesvol kunnen tegengaan.”

Blauwalgvrij zwemmen
Blauwalgen zorgen jaarlijks voor veel overlast voor zwemmers en recreanten. Mensen en huisdieren kunnen ziek worden wanneer ze ermee in aanraking komen. Op www.zwemwater.nl staan de meest actuele gegevens over de waterkwaliteit en is te zien waar probleemloos een duik genomen kan worden.

Regio Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×