(Foto's: Emile van Aelst).

Bart van Mossel krijgt Gouden Speld bij afscheid

Locoburgemeester Robert Strijk heeft gisteren de Gouden Speld van de stad Leiden uitgereikt aan Bart van Mossel. Van Mossel kreeg de Gouden Speld tijdens een speciale avond in de Leidse Schouwburg ter gelegenheid van zijn afscheid als artistiek directeur van de Stadspodia.

Tijdens de  speciale theatervoorstelling traden Herman Finkers, Jochem Myjer, Elke Vierveijzer, Bram van der Vlugt en de Wereldband op. De avond werd gepresenteerd door Menno Bentveld. Ook ontving Van Mossel videoboodschappen van onder ander Youp van ’t Hek, Harry Saksioni, Paul van Vliet, Armin van Buuren en Henri Lenferink.

Van Mossel werd in november 1998 directeur van de Leidse Schouwburg. Kort daarvoor was de Leidse Schouwburg gerenoveerd en was de ambiance van 1905 teruggebracht: met het traditionele rode pluche, de kroonluchters en de gouden ornamenten. De oudste en mooiste schouwburg van Nederland was daarmee klaar voor een artistieke renovatie. Van Mossel ging voortvarend aan de slag en hij heeft de ‘oude dame’ aan de Oude Vest met niet te evenaren energie, gedrevenheid en enthousiasme nieuw artistiek leven ingeblazen.
De bezettingsgraad van het aantal theaterbezoekers van de Leidse Schouwburg steeg onder leiding van Van Mossel in korte tijd van 50 procent naar meer dan 90 procent. Zijn optimistische volhardendheid zorgde ervoor dat in 2011 een langgekoesterde wens in vervulling ging met de fusie van de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal en dat er in 2015 een nieuwe foyer werd gerealiseerd in de Leidse Schouwburg.
Van Mossel heeft zijn overtuiging dat een theater gastvrijheid moet uitstralen altijd met verve in praktijk gebracht. Hij zorgde ervoor dat niet alleen de bezoekers, maar ook de optredende artiesten zich zeer welkom voelden. Bezoekende artiesten werden dan ook bijna altijd door hem in persoon ontvangen en als hij er zelf echt niet bij kon zijn, schreef hij een persoonlijke brief die in de kleedkamer voor de artiest klaar stond. De Leidse Schouwburg werd daardoor in korte tijd een zeer gewaardeerd Nederlands theater. Grote namen wilden graag optreden in Leiden. Door de warme uitstraling van het theater en de directeur werd de Leidse Schouwburg zelfs een zeer populaire premièrelocatie.
Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×