Bij de feestelijke opening werd een toast uitgebracht op het nieuwe bezoekerscentrum. (Foto's: René Zoetemelk).

Bezoekerscentrum Hof van Duivenvoorde geopend

Vrijdag is de Hof van Duivenvoorde, het bezoekerspaviljoen van landgoed Duivenvoorde in Voorschoten officieel geopend. Bij deze gelegenheid vertelde fotografe Sacha de Boer over haar 24-uurs verblijf op het 19de-eeuwse Engelse landschapspark van Duivenvoorde en toonde beelden van de fotoreportage die zij toen maakte. Haar openingshandeling was het openen van het grote luik voor de hoofdentree van de Hof.

Ruim tweehonderd genodigden waren ingegaan op de uitnodiging de opening bij te wonen. Het begin van de herfst kondigde zich aan maar gelukkig was de regen voorzien en konden genodigden onder stoffen pagodetenten een plekje vinden. Annette de Vries, directeur van de Stichting Duivenvoorde, plaatste in haar welkomsttoespraak de ontwikkeling van Duivenvoorde in het kader van de levensfilosofie van de voormalige bewoners van het kasteel: “Blijven vernieuwen, toewijding en vertrouwen in de toekomst”.

Duivenvoorde staat in de top 100 van rijksmonumenten en geldt als icoon in de landgoederenzone van Zuid-Holland. De Vries memoreerde de ontstaansgeschiedenis van het paviljoen: “Het is de kroon op het parkherstelplan van landschapsarchitect Michael van Gessel dat in de periode 2011-2015 is uitgevoerd. Het gebouw moest voldoen aan de vereiste typologie ‘robuuste schuur’ . Het beweegt mee met de tijden van de dag en straalt een persoonlijk gastvrijheid uit.” Ze sprak verder haar dank uit richting de vele gulle gevers die de bouw hebben mogelijk gemaakt en die zodoende bijdragen aan het draagvlak, de bekendheid en het behoud van Duivenvoorde.

Sacha de Boer vertelde over haar loopbaan als portretfotografe en wat haar bewoog om met het maken van landschapsfoto’s buiten haar vakgebied te treden. Toen de poorten van Duivenvoorde gesloten waren voelde zij zich als het ware overgeleverd aan het toeval van de omstandigheden en was geïmponeerd door de hoge bomen op het landgoed die in de avondzon hun schaduwen in het veld wierpen.

Van het werk van Sacha de Boer is een kaartenset gemaakt. Zij reikte deze uit aan gedeputeerde van Zuid Holland de heer Rik Janssen en burgemeester Pauline Bouvy-Koene van Voorschoten.

De officiële toost werd uitgebracht door Raymond Talsma en Leon Harinck. Hun motivatie om dit avontuur aan te gaan is gebaseerd op partnerschap, vertrouwen en het elkaar aanvoelen. Dit ondernemersduo en hun drijvende kracht in de Hof van Duivenvoorde, Vincent Slot, hebben hun sporen verdiend in de culinaire catering. De Hof van Duivenvoorde zal een kaart gaan voeren met hedendaagse ambachtelijke gerechten van eerlijke en kwalitatief hoogwaardige regionale oorsprong.

Duivenvoorde ook op zondag open
In de Hof van Duivenvoorde, gelegen in de ommuurde boomgaard nabij het kasteel, kan het publiek vanaf nu terecht voor tickets en info, de landgoed-/museumwinkel en een bezoek aan het restaurant. Het restaurant zal het jaar rond geopend zijn van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.30 uur.

Het kasteelmuseum is voortaan ook geopend op zondagmiddag. Er zijn dan rondleidingen om 14.00 uur, 14.30 uur (familierondleiding) en 15.30 uur. De tentoonstelling Seasons op Duivenvoorde is nog te zien tot 29 oktober 2017. Dan sluit het museumseizoen maar zijn er nog wel de Kaarslichtrondleidingen op 2 en 3 november en Duivenvoorde in Kerstsfeer op 16 en 17 december. Alle info staat op www.kasteelduivenvoorde.nl.

Cultuur Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×