Gewichtloos denken, navigeren, platina en windwolen

Deze week in Science071: team BrainFly over hun onderzoek naar de hersenen in de ruimte, neurowetenschapper Ineke van der Ham over haar onderzoek ‘Navigeren kun je leren’, en Ludo Juurlink en Leon Jacobse over de werking van de platina katalysator. En natuurlijk hoor je ook weer het laatste wetenschapsnieuws; deze week met redacteur Joey Citroen.

Evelien Lageweg en Rebecca Mourits zijn twee van de vier leden van team Brainfly. Met hun onderzoeksvoorstel zijn zij een van de zes winnaars van de wedstrijd Fly your thesis van de ESA. Zij mogen in december hun onderzoek naar het functioneren van de hersenen in de ruimte in de praktijk brengen tijdens een paraboolvlucht op een vliegbasis in Frankrijk.

Verdwalen doen we allemaal wel eens, maar bij mensen met hersenbeschadiging kan dit hen nog eens extra beperken in het dagelijks leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met dementie. Neurowetenschapper Ineke van der Ham gaat hier in haar onderzoek ‘Navigeren kun je leren’ dieper op in.

De platina katalysator is een mooie proef voor bijvoorbeeld open dagen, maar hoe werkt het nou precies? Samen met zes tweedejaars studenten van de opleiding Molecular science and technology onderzochten Ludo Juurlink en Leon Jacobse de werking hiervan. Aan de hand van hun bevindingen publiceerden zij een artikel dat in het goed aangeschreven Journal of Chemical education terechtkwam.

Tijdens het wetenschapsnieuws vertelt redacteur Joey dat windmolens voor meer biodiversiteit zorgen, er een vetpleister ontwikkeld is die getest is op muizen. Verder kwam er een zenuwimplantaat aan bod die het bewustzijn van een comapatiënt verhoogd heeft en er werd afgesloten met een opmerkelijke opgraving op een kerkhof. Wil je hier meer over horen? Luister het fragment hieronder terug:

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×