Er lijkt momentum te ontstaan voor het afstemmen van het minimabeleid in Oegstgeest op wat in de regio gebruikelijk is. (Foto's: Chris de Waard).

Steun verruiming minimabeleid Oegstgeest groeit

Het zou zomaar kunnen dat Oegstgeest de inkomensgrens voor een flink aantal minimaregelingen verhoogt van 110% naar 120% van de bijstandsnorm. In 2015 deden Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude dat al, maar eerdere pogingen om daar als Oegstgeest ook bij aan te sluiten strandden in de gemeenteraad.

Chris de Waard sprak met de raadsleden Ria Pasterkamp van Progressief Oegstgeest en Sandra Mroseck van Lokaal Oegstgeest die de verruiming graag willen en met VVD Oegstgeest-raadslid Susan Verlinden die daar vooralsnog niet veel in ziet.

Nu lijkt het tij gekeerd. Lijkt, want zeker is de verruiming nog niet. De eerste stap werd voor het zomerreces gezet, toen een raadsmeerderheid een motie van CDA, D66, Lokaal, Pro en Hart voor Oegstgeest steunde om een onderzoek te doen naar de gevolgen van zo’n regionale afstemming.

Dat onderzoek is nu klaar en de uitkomsten werden afgelopen donderdag voor het eerst besproken. Het college heeft drie scenario’s uitgewerkt, elk met hun eigen prijskaartje. De kosten variëren van 50.160 euro per jaar tot 163.700 euro. Dat komt omdat er niet alleen is gekeken naar de inkomensgrens, maar ook naar welke vergoedingen er in de regio bestaan en voor welke bedragen.

Onder leiding van Progressief Oegstgeest en Lokaal komt er binnenkort een voorstel bij de raad op tafel. De komende begrotingsbehandeling lijkt daarbij een logisch moment om het voorstel in te brengen,  “Maar,” zo gaf Pro-raadslid Ria Pasterkamp aan: “We sluiten ook niet uit dat we met een initiatiefvoorstel komen dat dan buiten de begroting om behandeld kan worden.”

Advertentie

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×