(Foto's: Gerry van Bakel).

Twee dubbeltentoonstellingen in Old School

De hele maand november zijn er twee mooie en totaal verschillende dubbelexposities te zien in galerie, winkel annex koffiebar OId School aan het Pieterskerkhof. Beneden hangt werk van Josée Ebli en Yvonne Poell. Twee beeldend kunstenaars die ieder een heel verschillende werkwijze en stijl hebben, maar soms toch een overlappende onderwerpkeuze hebben. En elkaar al heel lang kennen.

Yvonne Poell is ooit begonnen met driedimensionaal werk aan de kunstacademie maar heeft zich na de geboorte van haar kinderen ook toegelegd op schilderen. De reden waarom het ene idee een relief oplevert en het andere een schilderij is moeilijk te duiden, vertelt Yvonne. Maar ze is altijd op zoek naar de juiste spanning in haar werk.

Gerry van Bakel in gesprek met beeldend kunstenaar Yvonne Poell

Van Yvonne Poell hangen er twee reliefs, een zogenaamde maquette van het Panteon in Rome met een Parijs element van de waterspuwertjes en een bakje met jonge vogeltjes of slangetjes of wat je er ook in ziet die heel nieuwsgierig naar buiten komen. De titel is dan ook Neugierig. Maar er is ook schilderwerk, een meer traditioneel Zicht op Warmond en de meer dan levensgrote knoflook en het meer abstracte werk Sporen.

Van Josée Ebli hangt er bovenaan de trap haar grote werk Enough van de vrouw met een pistool. In de zaal hangt een portret van haar dochter, stillevens met knoflook en een Japanse pop.

Boven is een herdenkingstentoonstelling ingericht voor Nel Uijl-Dorp en haar zoon Joost Uijl. Joost tekende zijn hele leven en volgde na de middelbare school de zaterdagcursus van de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2002 werd leukemie bij hem geconstateerd. Daarna bleef hij schilderen – alsof zijn leven ervan af hing zoals hij zelf op zijn website JoostSchildert.nl  schrijft – tot aan zijn dood in 2007.

Joost moeder Nel Uijl-Drop was leerkracht van beroep en maakte af en toe een tekening. Nadat ze moets stoppen met werken kwam er ruimte om het schilderen te ontwikkelen. Ze vond het zelf nooit goed genoeg voor een expositie. Nel Uijl -Drop overleed in 2012 aan longkanker. Sindsdien maakt haar man elk jaar een kerstkaart van een van haar werken.

En nu hangt het werk van moeder en zoon in een ruimte, naast elkaar. Tot eind november te bewonderen in Old School.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×