Componiste Rita Hijmans uit Oegstgeest wordt in januari 70 jaar. Daarom is er de komende tijd extra aandacht voor haar werk. (Foto: Wil van Elk).

Muzikale ode aan Oegstgeester componiste Rita Hijmans

In het laatste weekend van november zet Stichting Internationale Muziekkamer Oegstgeest e.o. in haar internationale concertserie de schijnwerpers op Oegstgeester componiste Rita Hijmans. Zij wordt in januari 70 jaar en dat wil muziekuitgeverij Donemus niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom komt er in het weekeinde van 24 tot en met 26 november een festival in Cultuurhuis de Paulus dat helemaal aan haar is gewijd. ‘Een ode aan een dorpsgenote’ noemt de organisatie het.

Op het weekendfestival treden achtereenvolgens een vioolpianoduo en een cellopianoduo op en ensembles van jonge musici die kunnen bogen op internationale naam en faam. In beide concerten wordt een werk van Rita Hijmans uitgevoerd.

Op vrijdag 24 november om 20.15 uur de Japans/Griekse violist Noé Inui die al tal van prijzen won en solist is bij orkesten in Europa en Japan. Hij deelde als kamermusicus het podium met coryfeeën onder wie Leonidas Kavakos en Martha Argerich.

De Griekse pianist Vassilis Varvaresos was in 1998 de jongste winnaar ooit van Young Concert Artists in New York. Ook was hij solist bij diverse orkesten en gaf Varvaresos solorecitals in Salle Gaveau in Parijs, de Tonhalle in Zürich en in de Wiener Musikverein.

Varvaresos en Inui toeren regelmatig door Europa, Japan en de VS. Op het programma: Debussy, Schumann, Rita Hijmans – Stuzzicante voor viool en piano –, Ysaÿe en Schubert.

Op zondag 26 november vanaf 16.00 uur de Russische celliste Anastasia Kobekina (1994) die als een van de grootste cellotalenten van deze tijd geldt. Zij begon met cellolessen op haar vierde jaar en is prijswinnaar en finaliste van verscheidene internationale concoursen.

In Augustus 2015 kwam ze tot de halve finale van het beroemde Tchaikovski Concours in Moskou en een maand later won ze de Tonali Grand Prix in Hamburg. Sinds haar debuut in 2014 als soliste in de Cello Biënnale in Amsterdam treedt Anastasia regelmatig in Nederland op.

De internationaal befaamde Nederlandse pianiste Hanna Shybayeva is hier een graag geziene gast door haar festivals in het Rijksmuseum van Oudheden, optredens in de Aalmarktzaal en in de Leidse Hofjesconcerten. Programma: Mendelssohn, Schumann, Rita Hijmans – Cel-lust voor cello en piano – en Brahms.

Cultuur Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×