Gemeente Leiden start ludieke campagne tegen zwerfafval

3

De gemeente Leiden start vandaag met de ludieke campagne ‘Ruim je RRRRotzooi op!’ tegen zwerfafval. Twee weken lang lopen ‘rotzooiopruimers’ door de stad om mensen te vragen hun afval gewoon in de vuilnisbak te gooien. Wie een selfie met de rotzooiopruimers maakt kan mooie prijzen winnen zoals een ritje op een veegwagen. De eerste selfie was alvast voor wethouder Paul Laudy.


Reanne van Kleef sprak met wethouder Paul Laudy over de nieuwe campagne.

Per dag wordt er in Leiden 200 kilo aan zwerfafval opgeruimd. “Dat is meer dan een gemiddeld gezin per jaar aan afval produceert”, zegt wethouder Laudy. “Leiden gaat heel erg vooruit de afgelopen tijd, maar tegelijkertijd kan de stad nog een stuk schoner. wij werken daar als gemeente keihard aan, maar we willen graag dat iedereen z’n best doet. Dat kan door gewoon je eigen rotzooi op te ruimen en daarom beginnen we vandaag met deze campagne.”


Reanne van Kleef sprak met coördinator zwerfvuilprojecten Marcel van Westerhoven van de gemeente Leiden over zwerfafval in Leiden.

Hoewel een volledig zwerfafvalvrije stad altijd het streven zal zijn, is dat geen realistisch doel. “In feite is de lat natuurlijk zo hoog dat we naar nul willen, maar we hebben nu niet echt een getal in gedachten dat we willen bereiken. Wel een letter”, legt coördinator zwerfvuilprojecten Marcel van Westerhoven van de gemeente Leiden uit. “Je hebt A+ en A kwaliteit, dan zou de stad echt brandschoon zijn. Wij gaan nu in eerste instantie voor B kwaliteit. Dan ligt er nog wel wat afval, maar dat is acceptabel.”

Delen
Proef de Zomer bij Sligro Leiden

3 reacties

  1. Ferry Rigault op

    In onze wijk, Tuinstad-Staalwijk, ruimt al 2 1/2 jaar een groep betrokken wijkbewoners onder de naam De Raapstelen, het zwerfvuil op. We doen dat elke 2e en 4e zaterdag van de maand. Zowel Paul Laudy als wethouder Paul Dirkse (van Duurzaamheid) en ook de burgemeester wonen in deze wijk. Het zou mooi zijn als ze ook eens kwamen helpen. Geen woorden maar daden.
    We verzamelen om 10 uur bij de BOP, Herenstraat 61 en gaan dan een uur rapen en drinken daarna koffie bij Passion Food.

  2. Ludieke campages zijn misschien leuk voor de organisatoren en deelnemers, maar ze zetten vrijwel nooit zoden aan de dijk. Consequent handhaven en beboeten wil wel eens echt helpen. Maar de gemeente Leiden en handhaven?
    Nog verstandiger zou het natuurlijk zijn om het kwaad bij de bron aan te pakken, maar daar houden onze politici niet van omdat zoiets het bedrijfsleven kan mishagen. Stel je voor dat wegwerpverpakkingen zoveel mogelijk worden verboden. Het kan echt wel, maar niet in een land met politici die die deur altijd wijd open laten staan voor lobbyisten van bedrijven.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline