Leiden neemt ‘deurterreur’ onder de loep

18

De gemeente Leiden gaat onderzoeken of inwoners last hebben van ‘deurterreur’: deurverkopers die met agressieve verkooptechnieken producten proberen te verkopen. Dat gebeurt vooral in wijken met veel ouderen en lager opgeleiden. Als uit onderzoek blijkt dat mensen hier inderdaad overlast door ervaren, wordt het huis aan huis verkopen volgend jaar verboden.

“Het dure woord voor deurterreur is ‘colportage'”, vertelt GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn. Samen met de Leidse fracties van CDA, ChristenUnie, Partij van de Arbeid, SP en Partij van de Dieren diende hij een voorstel in om de overlast van dit fenomeen in Leiden te laten onderzoeken.

Olsthoorn: “Het gaat vaak om gesjeesde jongens die ’s avonds aan de deur komen met een fantastische aanbieding voor bijvoorbeeld een energiemaatschappij, een verzekering of wat dan ook. Dat proberen ze vervolgens met agressieve verkooptechnieken aan de man te brengen. Vooral in wijken waar veel ouderen wonen of mensen met een wat lagere opleiding, omdat ze weten dat daar minder weerstand komt tegen die agressieve verkooptechnieken. Dat willen we nu echt aan banden leggen.”

Het onderzoek kan volgens Olsthoorn bijvoorbeeld in de stadsmonitor of stadsenquête worden meegenomen. “Je moet wel naar de bewoners toe. Iedereen die ik erover spreek vindt het irritant, maar niet zó irritant dat ze er ook een klacht over indienen. We willen weten of de irritatie die wij herkennen en veel tegenkomen ook breed gedeeld wordt in de stad. Als dat zo is, willen we het volgend jaar verbieden. En ik heb er echt alle vertrouwen in dat uit het onderzoek komt dat iedereen het irritant vindt.”

Delen

18 reacties

  1. Petronella Van Rossum

    “Het onderzoek kan volgens Olsthoorn bijvoorbeeld in de stadsmonitor of stadsenquête worden meegenomen. “Je moet wel naar de bewoners toe” …. oh no, nog meer … maak er toch een oline enquete van ?

    • Voskuil op de Haarlemmerstraat verkoopt ze ook. En, inderdaad, sticker opgeplakt en we kunnen ’s avonds weer rustig eten.

  2. Kathy Bamborough

    Nou graag wij wonen in de stevenshof.. Dikke sticker geen verkopers onder de bel zodat ze hem goed zien maar ze blijven gewoon aanbellen hoor dus wij blijven gewoon de deur voor hun hoofd dichtgooien hoor

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.