Donkere materie, koraal zaaien en nanodeeltjes

Deze week stond Science071 in het teken van de genomineerden van wetenschapper van het jaar 2017. Genomineerde Prof. dr. Henk Hoekstra was te gast in de studio om van alles te vertellen over hoe het zichtbare én onzichtbare van het universum vast gelegd kan worden en dr. Ing. Martina Vijver ging uitgebreid in gesprek met redacteur Bryan van den Berg over haar onderzoek naar nanodeeltjes. Daarnaast bracht redactrice Josephine de luisteraar op de hoogte van het wetenschapsnieuws en de wetenschapsvraag van de week.

Prof. dr. Henk Hoekstra kijkt naar de verdeling van donkere materie in het heelal. Om meer te weten te komen over waar het heelal van gemaakt is moeten we die materieverdeling in kaart brengen en bekijken hoe dat in de loop van de tijd verandert. 

Ook het wetenschapsnieuws kwam aan bod. Het ging over koraal, narcosemiddelen en verschillen tussen planetaire stelsels. 

Dr. Ing. Martina Vijver onderzoekt nanodeeltjes en de effecten daarvan op het milieu. Zij kijkt naar hoe de nanodeeltjes worden opgenomen en wat voor een schadelijk effect dat heeft. 

https://soundcloud.com/sleutelstad/2018-01-09-assistent-professor-nanotxicologie-martina-vijver-over-haar-onderzoek-en-nominatie

De wetenschapsvraag van de week luidde als volgt: Wat als antibiotica niet meer helpt tegen virussen, omdat de bacterien resistent worden?  Redactrice Josephine gaf hier een uitgebreid en geruststellend antwoord op. 

 

 

 

Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×