Raad van kinderen aan de slag met onderzoek

Wat hebben kinderen in armoede echt nodig en wat kan de gemeente doen om hen te helpen? De Leidse Raad van kinderen gaat dat onderzoeken en zal vervolgens advies uitbrengen aan de gemeente. Met welke onderzoeksvragen ze precies aan de slag gaat werd maandagavond duidelijk tijdens een brainstormsessie met een aantal gemeenteraadsleden en wethouders Marleen Damen en Roos van Gelderen.

(Foto: Gemeente Leiden).

De kinderen bespraken wat je als kind nodig hebt om gezond en zorgeloos op te groeien. En of kinderen die in armoede leven dit ook hebben of kunnen doen. En zo niet, hoe dat komt. De brainstorm leverde uiteindelijk vijftien onderzoeksvragen op waarvan er gezamenlijk vijf werden gekozen om verder te onderzoeken:

Hoe kom je erachter wat kinderen in armoede precies nodig hebben?
Hoe zorgen we ervoor dat kinderen digitale leermiddelen hebben zoals een computer of laptop?
Hoe zorgen we ervoor dat ieder kind een veilige en gezonde thuisomgeving heeft?
Hoe zorgen we ervoor dat het voor kinderen in armoede net zo leuk en leerzaam is om naar school te gaan als voor andere kinderen?
Hoe zorgen we ervoor dat kinderen die het niet breed hebben niet meer gepest worden?

Resultaten en aanbevelingen in mei
De Raad van kinderen gaat de komende tijd aan de slag met het onderzoek. Dit doet zij onder andere door zich te verdiepen in het thema armoede en werkbezoeken af te leggen. In mei gaan de kinderen in gesprek met het college van burgemeester en wethouders om de resultaten, adviezen en mogelijke oplossingen te presenteren en te bespreken. Dit doen zij onder leiding van prinses Laurentien.

Over de Raad van kinderen
De Leidse Raad van kinderen bestaat uit twintig kinderen in de leeftijd van 10 tot 13 jaar. Ze hebben verschillende achtergronden, maar zijn allen ervaringsdeskundige en weten dus wat er nodig is om een fijn leven te leiden. De Raad van kinderen is een landelijk initiatief van de Missing Chapter Foundation, opgericht door prinses Laurentien. In Leiden wordt hiervoor samengewerkt met JES Rijnland, King for a Day (Diversion) en Hogeschool Leiden.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×