(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: www.eredivisiebasketballleiden.nl).

ZZ Leiden moeiteloos langs Apollo Amsterdam

Zorg en Zekerheid Leiden lijkt de goede weg weer gevonden te hebben. Apollo Amsterdam werd in het eerste kwart al op een 28-12 achterstand gezet. Apollo wist zich wel wat te herpakken, maar kreeg geen kans om de Leidse ploeg te bedreigen: 82-69. Alexandru Olah maakte een verdienstelijk debuut in de Vijf Meihal.

Jessey Voorn en Clayton Vette; allebei waren ze hun schot afgelopen zaterdag kwijt, Voorn zelfs al iets langer. Je kunt je schouders ophalen en het accepteren, maar je kunt er ook wat aan doen. En dat laatste deden de heren. Allebei gingen ze extra trainen om hun schot terug te vinden: Vette vanaf de vrije worplijn/elbow, Voorn van buiten de driepuntslijn.

Met succes, want beide spelers schoten tegen Apollo Amsterdam met scherp. Vette schoot 9 uit 14 (waaronder twee drietjes) en eindigde op 26 punten. Met 10 rebounds leverde hem dat ook nog een double double op. Voorn knalde zes driepunters (uit acht pogingen) raak en eindigde op 22 punten. Daarnaast deelde de international ook nog eens 8 assists uit.

Zorg en Zekerheid Leiden, dat overigens zonder Mohamed Kherrazi (enkel) speelde, draaide Apollo Amsterdam in het eerste kwart meteen de duimschroeven aan. Na nog geen zes minuten stond Vette al op 10 punten. Inside forceerde Zorg en Zekerheid Leiden nogal wat mismatches. Zo stond Aron Royé twee keer achter elkaar in de low post te verdedigen op Sergio de Randamie en Vette. Daar wisten de Leidse spelers wel raad mee.

Na zeven minuten maakte Alexandru Olah zijn opwachting binnen de lijnen. De Roemeense center scoorde onder de borden makkelijk, zowel met links als met rechts. Bovendien heeft hij ook nog een schotje vanaf de elbow. In 18 minuten zou Olah 14 punten scoren, tegen een schotpercentage van 75,0%. “Olah mist nog wedstrijdritme en is conditioneel ook nog niet klaar, maar werkt er hard aan”, stelde coach Paul Vervaeck na afloop. “Wat me bevalt, is dat hij het spelletje dat wij willen spelen, snel door heeft. Zelf zegt hij dat hij pas op 50% van zijn kunnen zit.” Komend weekend loopt de proefperiode van Olah af, maar het zal geen verrassing zijn als hij tot het eind van het seizoen in Leiden blijft.

Het eerste kwart was een behoorlijke walk-over. Apollo Amsterdam zocht het vooral in driepunters, maar die wilden in het eerste kwart totaal niet vallen. Mede daardoor stond het na 10 minuten spelen al 28-12.

In de tweede periode deden de Amsterdammers het beter. Berend Weijs en Rens van Ravensteijn knalden meerdere driepunters door de ring, terwijl Weijs ook nog een aardige dunk inside over Floris Versteeg heen had. Zo kwam Apollo terug tot 37-33, maar via Worthy de Jong, Carrington Love en een drietje van Vette tot besluit liep Zorg en Zekerheid Leiden door naar een 43-33 ruststand. Vervaeck had in de eerste helft al negen spelers binnen de lijnen gebracht.

Na twee minuten in de tweede helft dunkte De Jong het verschil naar vijftien punten. Apollo deed nog wat terug via Royé en Weijs, maar de hele tijd schommelde het verschil zo rond de tien punten. Een driepunter van wie anders dan Voorn bepaalde de stand na drie kwarten op 62-50.

In de eerste vier minuten van het laatste kwart tilden Vette en Olah het verschil naar 17 punten: 71-54. Apollo counterde nog één keer met een 6-0 run, maar Voorn stak daar met weer een driepunter een stokje voor. Twintig seconden later kwam ook Vette nog eens door met een bommetje: 77-60. Voorn (driepunter) en Olah (inside score) zorgden voor het grootste verschil in de wedstrijd: 82-64. Akeel Eduardo besloot het duel met vijf punten op rij in de laatste minuut, waardoor de eindstand op 82-69 kwam te staan.

Vervaeck was te spreken over het spel van zijn ploeg. Goed geschoten en prima de bal gedeeld met 27 assists. Het tempo zou nog iets hoger kunnen, want er zouden nog wat meer breaks in moeten zitten. Hoe dan ook, Zorg en Zekerheid Leiden speelde feller dan de laatste weken en er was niet alleen meer bezieling bij de speler, het tempo lag ook een stuk hoger.

Zorg en Zekerheid Leiden speelt zaterdag opnieuw een thuiswedstrijd. Tegenstander is dan Basketball Academie Limburg. Als het aan Kherrazi ligt, dan is hij er zaterdag weer bij.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×