(Foto's: J.P. Kranenburg).

Commissaris van de koning krijgt eerste exemplaar van jubileumboek Scheppingskerk

Commissaris van de koning in Zuid-Holland Jaap Smit nam zondag in Leiderdorp het eerste exemplaar van het jubileumboek 50 jaar Scheppingskerk in ontvangst.  Dat deed hij samen met de eerste kostersvrouw Delia van Poelgeest, precies een jaar na de eerste jubileumactiviteit. Het boek werd door vrijwilligers van de kerk in elkaar hebben gezet.

De Protestantse Gemeente te Leiderdorp kan terugblikken op een bruisende halve eeuw en een boeiend jubileumjaar. Dat commissaris van de koning in Zuid-Holland Jaap Smit daarvan deelgenoot werd, is geen toeval. Hij sleet zes van zijn jeugdjaren in Leiderdorp en kent het godshuis aan de Van Poelgeestlaan van binnen en van buiten. “In deze kerk heb ik eindeloos tegels geteld”, zei Smit tijdens zijn dankwoord. Daarnaast inspireerden toenmalige dominees hem om theologie te gaan studeren. “Ook ben ik aangestoken door de manier waarop deze kerk in de samenleving staat.” Als gastpredikant doet ds. Jaap Smit de Scheppingskerk nog regelmatig aan, ook al heeft hij inmiddels een andere baan.

Naast de commissaris van de koning kreeg Delia van Poelgeest een ere-exemplaar van het 72 pagina’s tellende jubileumboek. “Dat is voor Arie”, was haar eerste reactie. Haar in het najaar overleden echtgenoot was in 1967 de eerste koster van de Scheppingskerk, en Delia dus de eerste kostersvrouw. De derde beoogde hoofdrolspeler bij de uitreiking, ‘bouwpastor’ Jan van Drie, kon om gezondheidsredenen niet aanwezig zijn. Hij volgde de boekpresentatie thuis in Oss via de kerkradio.

Aan het jubileumboek werkten tientallen vrijwilligers mee. Uit eigen gelederen vormde zich een redactie die bestond uit Tim Brouwer de Koning, Bas den Dekker en Haro Hielkema. Zij benutten beeldmateriaal van de ‘eigen’ fotografen Ellis Groothoff, Frits Onvlee en Jan van ’t Zelfde. Ook ‘kerkarchivaris’ Frans Grims en Philip van der Giessen droegen veel materiaal aan en oud-predikanten vertrouwden hun herinneringen aan de Scheppingskerk aan het papier toe. De vormgeving was in handen van Ton Karstens, die nauw samenwerkte met drukkerij We Print.
Toch wilden de aanwezigen in de goed gevulde kerkzaal na een geslaagd jubileumjaar niet alleen terugblikken, maar ook vooruitkijken. Een nieuwe mijlpaal dient zich in 2020 aan voor de Protestantse Gemeente te Leiderdorp, als de Dorpskerk een groot jubileum viert: het 400-jarig bestaan. Redacteur Haro Hielkema – nog maar net bekomen van het ene jubileumboek – is vast van plan om ook daaraan zijn steentje bij te dragen. Alles op zijn tijd, is zijn devies. “De deadline komt vanzelf ooit in zicht. Dat weet je als je boeken maakt. Vroeg of laat wordt het hectisch. Een dag eindigt dan niet rond middernacht, maar in de kleine uurtjes.”

De verkoop van het jubileumboek (5 euro) verloopt via het kerkelijk bureau Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, geopend op maandag en donderdag van 9-12 uur (kerkbureau@pgleiderdorp.nl of 071-5890259).

Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×