(Foto: Hielco Kuipers).

Leiden genomineerd als beste erfgoedgemeente

Leiden is, samen met Deventer, Tilburg en Zaanstad genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2018. Deze nationale prijs is voor de gemeente met het beste erfgoedbeleid. Naast een juryprijs van 25.000 euro is er ook een publieksprijs. Tot en met 22 maart kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete erfgoedgemeente. Stemmen kan via: www.kunsten92.nl/publieksprijs.

 

Leiden staat bol van de monumenten, heeft de oudste universiteit van Nederland, Leidenaren en bezoekers genieten al eeuwen van de historische rijkdom van onze stad en heel Nederland kent het Leidens Ontzet: niet vreemd dat Leiden in de race is voor de landelijke erfgoedprijs.

Wethouder Robert Strijk (erfgoed): “Als klein jongetje groeide ik hier in Leiden op met de verhalen over onze geschiedenis. We gebruiken de stad voor culturele evenementen, onze musea trekken duizenden bezoekers: Leiden is een stad van ontdekkingen, waar kennis en cultuur elkaar ontmoeten in een historische omgeving. Erfgoed zit in ons DNA. Het zou mooi zijn als we aan heel Nederland kunnen laten zien hoe trots we zijn op ons erfgoed. Ik hoop dat veel mensen op Leiden stemmen.”

Juryprijs
De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 wordt gekozen uit de vier genomineerde gemeenten, die volgens de jury erfgoed op een positieve en innovatieve wijze weten in te zetten voor de ontwikkeling van de gemeente. Eind 2017 heeft de jury onaangekondigd Leiden en de andere drie steden bezocht. Eind januari hebben wethouder Robert Strijk, directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken, Ariela Netiv, en Pepijn Smit van PS|Theater onze stad gepresenteerd voor de jury. Op basis hiervan kiest de jury één gemeente die een bedrag van 25.000 euro wint.

Film
Tijdens de presentatie aan de jury werd een film getoond die laat zien dat erfgoed in het DNA van Leidenaren zit.

Publieksprijs
Tot en met 22 maart kan iedereen stemmen op een van de vier genomineerden waarvan men vindt dat deze in het verleden, heden en toekomst het beste omgaat met erfgoed. Leiden kent veel trotse en enthousiaste erfgoedliefhebbers, die de komende tijd worden benaderd om te stemmen op hun favoriet.

Het is voor het publiek niet zichtbaar hoeveel stemmen er binnenkomen en wat de tussenstand is. Per e-mailadres kan er één keer worden gestemd. Aan de publieksprijs is geen geldbedrag verbonden, alleen de eer en een aandenken vormen de prijs.

Uitslag
De uitslag wordt op 29 maart bekend gemaakt. Het is dan de achtste keer dat de BNG Bank Erfgoedprijs wordt uitgereikt.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×