Leiden genomineerd als beste erfgoedgemeente

2

Leiden is, samen met Deventer, Tilburg en Zaanstad genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2018. Deze nationale prijs is voor de gemeente met het beste erfgoedbeleid. Naast een juryprijs van 25.000 euro is er ook een publieksprijs. Tot en met 22 maart kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete erfgoedgemeente. Stemmen kan via: www.kunsten92.nl/publieksprijs.

 

Leiden staat bol van de monumenten, heeft de oudste universiteit van Nederland, Leidenaren en bezoekers genieten al eeuwen van de historische rijkdom van onze stad en heel Nederland kent het Leidens Ontzet: niet vreemd dat Leiden in de race is voor de landelijke erfgoedprijs.

Wethouder Robert Strijk (erfgoed): “Als klein jongetje groeide ik hier in Leiden op met de verhalen over onze geschiedenis. We gebruiken de stad voor culturele evenementen, onze musea trekken duizenden bezoekers: Leiden is een stad van ontdekkingen, waar kennis en cultuur elkaar ontmoeten in een historische omgeving. Erfgoed zit in ons DNA. Het zou mooi zijn als we aan heel Nederland kunnen laten zien hoe trots we zijn op ons erfgoed. Ik hoop dat veel mensen op Leiden stemmen.”

Juryprijs
De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 wordt gekozen uit de vier genomineerde gemeenten, die volgens de jury erfgoed op een positieve en innovatieve wijze weten in te zetten voor de ontwikkeling van de gemeente. Eind 2017 heeft de jury onaangekondigd Leiden en de andere drie steden bezocht. Eind januari hebben wethouder Robert Strijk, directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken, Ariela Netiv, en Pepijn Smit van PS|Theater onze stad gepresenteerd voor de jury. Op basis hiervan kiest de jury één gemeente die een bedrag van 25.000 euro wint.

Film
Tijdens de presentatie aan de jury werd een film getoond die laat zien dat erfgoed in het DNA van Leidenaren zit.

Publieksprijs
Tot en met 22 maart kan iedereen stemmen op een van de vier genomineerden waarvan men vindt dat deze in het verleden, heden en toekomst het beste omgaat met erfgoed. Leiden kent veel trotse en enthousiaste erfgoedliefhebbers, die de komende tijd worden benaderd om te stemmen op hun favoriet.

Het is voor het publiek niet zichtbaar hoeveel stemmen er binnenkomen en wat de tussenstand is. Per e-mailadres kan er één keer worden gestemd. Aan de publieksprijs is geen geldbedrag verbonden, alleen de eer en een aandenken vormen de prijs.

Uitslag
De uitslag wordt op 29 maart bekend gemaakt. Het is dan de achtste keer dat de BNG Bank Erfgoedprijs wordt uitgereikt.

Delen

2 reacties

 1. Willem Schuurmans

  Leiden

  Stad van mijn dromen
  Idyllisch plekje waar alles lijkt samen te stromen

  De Burcht torent uit het middelste der Leidse aarde; magnifiek

  Spaanse belegering overleeft, welk een

  tragiek

  Pieterskerk straalt hemelse glorie

  Kraait uitbundig victorie

  De Hooglandsekerk prijkt in vol ornaat

  Statig en kordaat
  Bijna honderd bruggen in getal
  Jij schoonheid die mijn hart stal

  Leiden; stad om te bewonderen, je te verwonderen

  Historische stad aan de Rijn
  Bij jou voel ik me klein maar fijn

  Ik wil in je wonen tot in lengte van dagen
  Om je te kunnen behagen
  Genieten is het iedere dag
  Het immense gevoel toen ik je voor het eerst zag
  Valt bijna niet te beschrijven
  Ondervindt het aan den lijve
  Leidenaars recht voor hun raap, recht door zee
  Ik laat me leiden over de woelige baren des levens
  in rustiger vaarwater en dobber wel mee

Je bent nu offline