(Foto's: Gerry van Bakel)

Vrouwen veroveren de Senaatskamer Academiegebouw

Internationale Vrouwendag was natuurlijk de uitgelezen kans om een soort van beeldenstorm met schilderijen toe te passen. De Senaatskamer van de Universiteit van Leiden onderging een metamorfose. Veertien geleerde heren uit het verleden maakten plaats voor veertien hedendaagse hooggeleerde dames. Rector Magnificus Carel Stolker wilde niet wachten, maar zelf het tijdstip uitkiezen waarop hij het overheersende beeld van de Senaatskamer kon veranderen.

Jarenlang was hoogleraar Nieuwgrieks Sophia Antoniadis de enige vrouw van wie een portret hing in de zaal die gebruikt wordt om gepromoveerden en nieuwe hoogleraren te verwelkomen en te eren. Voor de rest hangt de zaal van boven tot onder met mannen. Tot 8 maart 2018. Nu hangen er in totaal vijftien vrouwen en veertien van hen zijn nog springlevend en in staat de plechtige onthulling bij te wonen. Het doek waarachter de schilderijen verborgen zijn wordt weggetrokken door voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker, die zich altijd hard heeft gemaakt voor meer vrouwen in de top van de universiteiten.

Professor dr. Ewine van Dishoeck is atrosfysicus en een van de vrouwen die vereeuwigd is in de Senaatskamer.

Gerry van Bakel in gesprek met Ewine van Dishoeck.

Professor dr. Corrie Bakels is emiritus hoogleraar archeologie en al haar hele leven pionier, ook van haar hangt nu een portret in de Senaatskamer.

Gerry van Bakel in gesprek met Corrie Bakels.

Professor dr. Eveline Crone is de jongste hoogleraar wier portret in de Senaastkamer hangt, heel toepasselijk naast de oudste hoogleraar Johannes Polyander van Kerckhoven (1568-1646).

Gerry van Bakel in gesprek met Eveline Crone.

Rector Magnificus professor mr. Carel Stolker van de Universiteit Leiden onthulde samen met voormalig minister Jet Bussemaker de veertien portretten.

Gerry van Bakel in gesprek met Carel Stolker.

Jet Bussemaker is blij met deze symbolische overname van de Senaatskamer, maar maande in haar toespraak dat er nog steeds werk aan de winkel is voor universiteiten.

Gerry van Bakel in gesprek met Jet Bussemaker

 

 

 

Advertentie

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×