Burgemeester Liesbeth Bloemen presenteert digitaal de voorlopige uitslag. (Foto: Robbert Beurse).

Senioren Belangen Zoeterwoude houdt haar zetel

De gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart hebben weinig gevolgen voor de zetelverdeling in de gemeenteraad van Zoeterwoude.

Progressief Zoeterwoude blijft de grootste partij en houdt haar 6 zetels. CDA hoopte de zetel die voormalig CDA-raadslid Thea van der Kooi meenam toen ze haar eigen partij (Senioren Belangen Zoeterwoude) oprichtte terug te winnen, maar dit lukte niet. Het CDA houdt de 4 zetels van voor de verkiezingen en van der Kooi haalde tijdens de eerste verkiezingen waar SBZ aan meedeed genoeg stemmen om zelf in de Raad te mogen blijven. De VVD kreeg weliswaar meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen, maar dit waren er niet genoeg voor een extra, derde plek in de raad: VVD blijft staan op 2.

De opkomst in Zoeterwoude was traditioneel hoger dan het landelijke gemiddelde (55 % op 21 maart 2018): van de 6750 stemgerechtigden maakten 4154 inwoners van het dorp gebruik van hun stemrecht waarmee het opkomstpercentage op 61,5 % lag.

Grote winnares was Thea van der Kooi. Toen het CDA aangaf dat van der Kooi op een niet-verkiesbare plek op de kieslijst geplaatst zou worden richtte ze haar eigen partij op: Senioren Belangen Zoeterwoude. De 401 stemmen die de partij woensdag kreeg waren genoeg om de zetel die ze meenam van het CDA de komende 4 jaar te houden.

Robbert Beurse feliciteerde Thea van de Kooi vlak na de voorlopige uitslag

CDA lijsttrekker Arjan Bakx sprak met Robbert Beurse over de teleurstellende uitslag

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×