Mag - moet? - een archief als Erfgoed Leiden en Omstreken zijn fotocollectie actief en online openbaar maken, ook als niet alle rechthebbenden zijn achterhaald na onderzoek? Nee, vonniste de kantonrechter. Leiden is het daar principieel mee oneens en gaat in hoger beroep. (Foto: archief Sleutelstad)

Leiden haalt 100.000 historische foto's offline

Erfgoed Leiden en Omstreken haalt zo’n 70% van haar online collectie offline: ruim 100.000 anonieme foto’s. Reden daarvoor is een vonnis van de kantonrechter uit 2018. Erfgoed Leiden had 25 anonieme foto’s uit de jaren veertig en vijftig online gezet. Dit is in strijd met de auteurswet en daarom moet zij €75 per geplaatste foto betalen. Leiden is het principieel oneens met dit vonnis en gaat in hoger beroep.

Erfgoed Leiden is van mening dat collecties waar mogelijk vrij toegankelijk en beschikbaar moeten zijn voor iedereen en zet afbeeldingen pas online na gedegen onderzoek. Door het ontbreken van de naam van de fotograaf was Erfgoed Leiden niet in staat om toestemming te vragen voor het online plaatsen.

Niet alleen Erfgoed Leiden is geraakt door dit vonnis. Het kan ook verstrekkende gevolgen hebben voor andere archieven, musea en bibliotheken in Nederland. Zij hebben miljoenen foto’s online staan waarvan vele (nog) anoniem zijn.

De foto’s kunnen vanaf nu wel in de studiezaal bekeken worden.

Cultuur Nieuws Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×