30 Jaar Stedenband Leiden – Torun

7

De Stedenband Leiden – Torun werd in 1988 opgericht en bestaat dit jaar 30 jaar. Elk najaar reizen een aantal Leidenaren naar Torun en in het voorjaar komt een groep uit Torun naar Leiden. Deze week zijn er 40 gasten uit Torun in Leiden. Het zijn vertegenwoordigers van o.a. een fotoclub, de universiteit, sportverenigingen, de culturele sector en de gemeente. Donderdagmiddag werden de gasten ontvangen in de Burgerzaal van het Stadhuis waar locoburgemeester Paul Dirkse ze welkom heette. Zijn speech werd door enkele Nederlands studerende Poolse studenten simultaan vertaald. De groep onder leiding van Jagna Wajda en Monika Krauze heeft de afgelopen dagen een druk programma voorgeschoteld gekregen met onder andere de opening van een fototentoonstelling, gemaakt door leden van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging, over Torun in BplusC. Daarnaast stonden een stadswandeling, rondvaart, theatervoorstelling, wijnproeverij in Matilo en een bezoek aan Utrecht op het programma. De herfstreis vanuit Leiden is dit jaar van dinsdag 23 oktober tot en met zondag 28 oktober. De buskosten bedragen € 145,00 Er zijn nog enkele plaatsen vrij, aanmelden kan bij de Stedenband Leiden – Torun.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Delen

7 reacties

 1. Een Leids burger op

  Levert zo´n stedenband nu ook nog iets op of kost het alleen maar geld?

  • Fred Beerenfenger op

   Heb jij nou helemaal niks anders te doen dan dat gez….? En noem gewoon je naam.

  • Menselijk contact, inspiratie, informatie, samenwerkingsinitiatieven, inzichten, vriendschap, zakelijke contacten, kennisuitwisseling, plezier enz. Ervaar het vooral eens zelf en ga mee in de herfstvakantie of ontvang een gast in mei.

  • René Dentener op

   Tsja, heer elb, bij het commentaar van Adinda sluit ik mij graag helemaal aan. De waarde van de stedenband is niet in geld uit te drukken. De stedenband met Toruń is min of meer uitvloeisel van de Helsinki Slotakkoorden uit 1975, waarin o.a. de uitwisselingen tussen gewone mensen uit het westen en het toenmalige Oostblok waren vastgelegd. Uit die begintijd van de stedenband (2e helft van de jaren ’80 toen de omwentelingen in midden -en oost Europa op gang kwamen) herinner ik mij ook de prettige uitwisseling met Poolse studenten en avonden die tot in de kleine uurtjes doorliepen. Kostelijk en amusant was ook altijd de ontvangst door burgemeester Cees Goekoop, die de studenten met een stadhuisborrel in zijn beste steenkolenengels te woord stond, op de achtergrond veelal muzikaal omlijst door zijn toenmalige chef de kabinet en verdienstelijk pianist Hein van Woerden. Goekoop kennende liep dat qua planning uiteraard steevast uit.
   De stedenband heeft tegenwoordig natuurlijk een ander karakter, waarschijnlijk zal nu meer het Europa-‘Gefühl’ en solidariteit voorop staan nu de Polen alweer geruime tijd deel uitmaken van de EU. Ook dat is hard nodig nu in Polen eurosceptische geluiden de kop opsteken onder de regerende PiS-partij.

Over de auteur

Emile Van Aelst

Freelance fotograaf, redacteur en columnist bij Sleutelstad, Leidsch Dagblad en Leidse Glibber.

Je bent nu offline