LUMC krijgt 3 miljoen euro voor kankeronderzoek

Het LUMC krijgt van KWF Kankerstrijding 2,97 miljoen euro voor nieuw kankeronderzoek. Het gaat om vijf onderzoeken die het komende half jaar van start gaan en zich richten op onder meer het verbeteren van immunotherapie en een behandeling op maat voor vrouwen met een groter risico op het krijgen van erfelijke borst- en eierstokkanker.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het afweersysteem een belangrijke rol kan spelen bij het behandelen van kanker. Maar daar heeft het wel hulp bij nodig. De onderzoeksgroep van dr. Ramon Arens van de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie gaat aan de slag om de lichaamseigen afweerreactie te verbeteren. Daarvoor krijgt hij ruim 600.000 euro.

Erfelijke factoren

Wie heeft meer kans op het krijgen van erfelijke borst- en eierstokkanker? Dat gaat dr. Maaike Vreeswijk van de afdeling Humane Genetica verder onderzoeken. Zij kijkt naar de erfelijke factoren die zijn gekoppeld aan een hoger risico op deze twee vormen van kanker. Haar onderzoek moet bijdragen aan het beter inschatten van dit risico, zodat vrouwen die een grotere kans lopen op deze ziekten goed geïnformeerde keuzes kunnen maken als het gaat om een preventieve behandeling. Vreeswijk krijgt voor haar onderzoek bijna 700.000 euro.

LUMC Oncologie Centrum

Het LUMC biedt met het LUMC Oncologie Centrum de best mogelijke zorg voor patiënten met kanker, gebaseerd op innovatie en gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek. Wij bieden vooruitstrevende zorg voor onder anderen borst– en eierstokkankerpatiënten.

KWF kent tijdens deze nieuwste financieringsronde 22 miljoen euro toe aan elf verschillende onderzoeksinstituten. Het geld voor de Leidse onderzoeken is deels opgehaald door  opbrengsten van Alpe d’HuZes en Pink Ribbon. KWF kent een strenge selectieprocedure voor het toekennen van een financiering, waarbij onder meer de wetenschappelijke kwaliteit en de haalbaarheid van een onderzoek centraal staan.

Advertentie

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×