Bouw singelparkbruggen start na de zomer

8

In september starten de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van in ieder geval vijf Singelparkbruggen die Leiden laat bouwen om het rondje aan de binnenkant van de singels te sluiten. Door de aanleg van de voetgangersbruggen ontstaat een aaneengesloten wandelroute door het Singelpark.

Ter voorbereiding op de bouw van de bruggen, wordt de kademuur bij de Groenhazengracht in de maanden september tot en met december vernieuwd en wordt er grondwerk in het Ankerpark uitgevoerd. De bruggen worden in twee periodes gebouwd.

Van november 2018 tot en met februari 2019
De Aeldisbrug. (Groenhazengracht, tussen Rembrandtpark en Arsenaalplein)
De Wisenniabrug (Oude Herengracht, tussen Huigpark en Blekerspark)
De Hapynionbrug (Nieuwe Rijn, tussen Kaarsenmakersstraat en Utrechtse Veer)

Van januari 2019 tot en met mei 2019
De Loviumbrug (Oude Rijn, tussen de Zijlpoort en Ankerpark)
De brug tussen het Ankerpark en de Binnenoostsingel

Van de zesde brug, de Helarbrug die tussen het Ankerpark en het terrein van de Meelfabriek moet komen, is de aanleg nog niet zeker. Er komt meer duidelijkheid over de Helarbrug in het traject rond het nieuwe ontwerp voor het Ankerpark.

Alle bruggen moeten voor de zomer van 2019 klaar zijn. Vanaf dat moment heeft het Singelpark een aaneengesloten Singelparkroute van zes kilometer. De namen van de bruggen zijn de uitkomst van een namenwedstrijd, waaraan iedereen kon meedoen. De wedstrijd werd georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Singelpark.

De Singelparkbruggen zijn ontworpen door het Belgische Architectenbureau NEY & Partners. Aannemer Dura Vermeer heeft de ontwerpen samen met de gemeente Leiden verder uitgewerkt. De bruggen worden in België gemaakt.

De bouw van de bruggen begint met het verplaatsen van kabels en leidingen en het plaatsen van funderingen. Nadat de fundering van een brug klaar is, wordt de stalen bovenbouw van de brug in complete delen ingehesen. Daarna worden de bruggen verder afgewerkt en in gebruik genomen.

Voor de bouw van de Singelparkbruggen werkt Leiden samen met de provincie Zuid-Holland en Holland Rijnland zijn partner en medefinancierder van het Singelpark en de bruggen. De Stichting Vrienden van het Singelpark was onder andere betrokken bij de selectie van de architect van de bruggen en werkte samen met de gemeente in het participatietraject voor het Singelpark, waarin direct belanghebbenden en omwonenden zijn betrokken.

Delen

8 reacties

 1. N van Horn op

  Wat heeft dat hele Singel’park’plan nu eigenlijk voor extra groen opgeleverd, behalve een paar onttegelde pleintjes. Arsenaalplein gaan vergroenen, twee bomen extra of zo? Gebakken lucht en duur.

  • Plan is ook om het Ankerpark bijna geheel te ontbomen, lekker groen dat Singelpark.

 2. Niet zo somber en negatief, beste reaguurders. Weten jullie dan niet dat het Singelpark een attractie van ongeëvenaard belang wordt, miljoenen bezoekers zal aantrekken en Leiden rijker, leuker, mooier en gelukkiger zal maken dan de stad ooit was? Dat is tenminste ongeveer wat werd beloofd toen het nogal dure plan werd gelanceerd. En we gaan toch niet beweren dat politiek en yuppenkliek (met handige dwarsverbanden) hebben gelogen en de burgers hebben belazerd? En wat is nou mooier dan een dure hobby op kosten van de gemeenschap? Bovendien weet iedereen toch dat er geen belangrijkere projecten en nuttiger uitgaven te bedenken zijn en dat het heel gezellig wordt met duizenden zich ontlastende honden en hun getatoeëerde eigenaren op die stroken gras en modder?

  • Eus de Watergeus op

   ’s Lands langste hondenuitlaatstrook. Na het record van de stad met het laagste gemiddelde IQ, de stad met de meeste bruggen en de stad met de slechtste luchtkwaliteit past deze er mooi bij. Maar gekkigheid. Volgens mij wordt het singelpark best leuk, ook als je geen hond hebt.

 3. Joop J.Gijsman op

  Met van die moeilijk uitspreekbare namen om interessant te doen, noem ze maar gewoon: Veerbrug, Kettingbrug, Bleekersbrug, Wittebrug of Hazebrug of zoiets dan weet iedereen waar ze liggen..

 4. n van horn op

  Ach, weet u nog, nog geen jaar geleden ook zo’n leuk en geslaagd initiatief: ‘Singelpark hangt duurzame plantenzakken bij Leiden Centraal’ Waarschijnlijk ook geleverd door een bevriende relatie van de zichzelf coöpterende Singelparkpressiegroep. Fijn plan, net als nu die bruggen.

Je bent nu offline