Leidse Syriëganger Reda Nidalha vandaag terug in Nederland

De Leidse Syriëganger Reda Nidalha keert vandaag terug naar Nederland. Dat blijkt uit de antwoorden die de VVD Leiden heeft gekregen op schriftelijke vragen die de partij eerder over zijn mogelijke terugkeer stelde. Het college antwoordt aan de VVD dat er veel communicatie is met de landelijk verantwoordelijke instanties over de kwestie en dat het stadsbestuur steeds op de hoogte wordt gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Chris de Waard in gesprek met VVD-raadslid Frederik Zevenbergen over de mogelijke terugkeer van Reda Nidalha.

VVD-raadslid Frederik Zevenbergen is teleurgesteld over de antwoorden van het college. “Schokkend dat het college zo lauw op die terugkeer reageert. Het gaat hier om een oorlogsmisdadiger met een Kalashnikov, niet om iemand met een kruimeldief.” De VVD wil dat Reda bij zijn terugkomst direct wordt aangehouden en opgesloten. Zo mogelijk zou hij ook alsnog moeten worden vervolgd voor zijn daden en moet worden onderzocht of hem zijn Nederlandse nationaliteit kan worden ontnomen. Vervolgens zou hij uitgezet kunnen worden.

Syriëganger Reda Nidalha mocht eind mei van de Turkse rechters in vrijheid zijn hoger beroep afwachten. “Naast het feit dat niet duidelijk is wat op dit moment de denkbeelden en overtuigingen zijn van de heer Nidalha, is er ook een groot risico dat hij door geradicaliseerde jongeren in Nederland als held wordt gezien”, schreef de VVD enkele weken geleden aan het Leidse college. “Dat is voor de Leidse VVD een absoluut onwenselijke situatie.”

De partij vroeg het college om maatregelen te nemen voor het geval Reda Nidalha inderdaad terug zou keren. Dat lijkt het college vooralsnog niet van plan. “We gaan ons nu onder andere bezighouden met de veiligheid van de heer Nidalha en de stappen die voor hem nodig zijn om een nieuw leven op te bouwen,” kreeg fractievoorzitter Dorien Verbree van de VVD Leiden van het college te horen. Verbree: “Ik had gehoopt dat het college de aandacht volledig zou richten op de veiligheid van Leidenaren en stappen zou nemen waardoor de heer Nidalha vooral niét terugkeert in de samenleving. Nou, heel fijn. Meneer zwaait met een kalashnikov in Syrië en huppelt vrolijk terug naar Leiden.”

Het college schrijft wel dat er ook aandacht zal zijn voor de veiligheid van de omgeving van Nidalha en eventuele maatschappelijke onrust rond zijn terugkeer.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×