(Archieffoto: Chris de Waard).

Gemeente onderzoekt waarom Leidse kinderen niet op zwemles gaan

Uit onderzoek blijkt dat een groeiend aantal Leidse schoolkinderen geen zwemdiploma heeft. Het gaat om zeven procent van de kinderen in groep zeven. Het gaat dan voornamelijk om kinderen met een niet-Westerse of Oost-Europese achtergrond uit Leiden-Noord. Op initiatief van de ChristenUnie en de PvdA wil de Leidse gemeenteraad nu laten onderzoeken waarom deze kinderen niet leren zwemmen. Voor dat onderzoek wordt een half jaar uitgetrokken.

Reanne van Kleef sprak met fractievoorzitter Pieter Krol van ChristenUnie Leiden over het onderzoek.

“Zeven procent van de Leidse kinderen in groep zeven die niet kunnen zwemmen vind ik een ernstig cijfer”, zegt fractievoorzitter Pieter Krol van ChristenUnie Leiden. Samen met raadslid Martijn Otten van de PvdA Leiden schreef hij het voorstel voor het vervolgonderzoek. “Leiden is een waterrijke omgeving en het is ontzettend belangrijk dat je leert zwemmen. We roepen het college nu op om te laten onderzoeken wat deze mensen ervan weerhoudt om zwemles te volgen.”

Voor het onderzoek is 10.000 euro beschikbaar. Dat geld was in eerste instantie begroot voor het eerste onderzoek, maar dat kon met bestaande cijfers van onder andere de GGD worden gedaan. De vraag aan de Leidse gemeenteraad was vervolgens of dat geld in het jeugdsportfonds werd gestort, of ergens anders voor werd ingezet. Krol stelde dus voor het geld gericht in te zetten om de kwetsbare doelgroep aan het zwemmen te krijgen en de andere partijen zagen dat voorstel ook zitten.

Schoolzwemmen

Het onderzoek naar diplomazwemmen voor kwetsbare doelgroepen deed ook de discussie over het herinvoeren van schoolzwemmen weer oplaaien. Daarmee zouden alle Leidse kinderen tenslotte zwemles krijgen. Krol: “Wat de ChristenUnie betreft zou dat een bijzonder goed idee zijn, maar voor nu moeten we het ook een beetje scheiden. We hebben nu 10.000 euro. Daarvoor kun je wel kijken hoe je kwetsbare doelgroepen aan het zwemmen krijgt, maar niet hoe je alle Leidse kinderen laat schoolzwemmen. Als we dat echt willen zullen we met elkaar daar andere voorstellen voor moeten doen en ook andere middelen voor moeten vinden.”

Over het herinvoeren van schoolzwemmen waren de partijen het nog lang niet eens. Volgens wethouder Dirkse geven scholen zelf aan dat ze schoolzwemmen liever niet herintroduceren. Een van de redenen daarvoor is dat het logistiek heel lastig is om de kinderen van een naar een zwembad te krijgen tijdens schooltijd. De SP wil schoolzwemmen uit principe weer invoeren, ‘want het hoort er gewoon bij in Nederland, net als vroeger’, en het CDA zag meer in schoolzwemmen mogelijk maken voor de enkele school die zelf aangeeft weer aan schoolzwemmen te willen doen.

Advertentie

Leiden Nieuws Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×