(Foto: Veerle Sloof).

Foto-expositie ‘Modern pilgrims’ in Stadhuis Leiden

Modern pilgrims. Dat is de naam die Veerle Sloof, oud-student Mediavormgeving van mboRijnland en inmiddels freelance fotograaf, heeft gekozen voor haar foto-expositie die vanaf morgen te zien is in het stadhuis van Leiden.

In 2020 is het precies 400 jaar geleden dat de pilgrims vanuit Plymouth met het schip de Mayflower de overtocht naar de Verenigde Staten maakten. Veel van deze ‘pilgrim fathers’ waren voor de tocht al naar Leiden gevlucht omdat zij vanwege hun religie niet meer welkom waren in hun land. De pilgrims vluchtten naar Leiden vanwege de tolerantie van de stad. Iets wat tot op de dag van vandaag nog steeds geldt voor de sleutelstad.

Thema vrijheid
Veerle maakte in totaal acht portretfoto’s van zeven verschillende mensen, met ieder hun eigen verhaal en hun eigen interpretatie van vrijheid. Een van hen is Simon Nakze. Hij is gevlucht uit Syrië omdat hij daar als christen niet in vrijheid kon leven. Simon is student aan de universiteit, mechanical engineer en kunstenaar. “Ik wil alles lezen, alles bestuderen. Kennis vergaren zonder angst. Daarom zijn we in Leiden. In de voetsporen van die vrijheid wil ik leven.”

Veerle Sloof, fotograaf
De achtergronden van de geportretteerden is divers. Van voormalig dominee Ad Alblas tot (straat)muzikant Tjebbe Borggreve. Van gepensioneerd kunstenaar Rien van der Nat tot product developer/reiziger Anna Heethuis. En van administratief medewerker Natasja van der Geest tot ex-student en transgender Quinn Kappeyne van de Copello.

Allemaal hebben ze hun eigen ideeën wat vrijheid voor hen inhoudt. Dit is in beeld en woord terug te vinden in de expositie. “Met deze expositie wil ik laten zien dat vrijheid iets is wat we moeten koesteren en waar soms opofferingen voor nodig zijn. Waar de pelgrims van vroeger hun woonplaats verlieten voor hun vrijheid, kiezen de pilgrims van nu op eigen wijze voor hun vrijheid. Waar de tolerantie van de stad Leiden, na de onderdrukking van de Spanjaarden, aantrekkelijk was voor de pilgrims van toen, is deze dat nog steeds voor de pilgrims van nu”, aldus Sloof.

De expositie is vrij toegankelijk en is later dit jaar nog te zien op locatie Groen van Prinsterersingel van mboRijnland in Gouda.

Expositiedata- en locaties
28 augustus t/m 26 oktober: stadhuis Leiden, Stadhuisplein 1
26 oktober t/m 20 december: mboRijnland, locatie Groen van Prinsterersingel in Gouda.

De expositie is geopend op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×