Vika van Rooyen en Senne Roos zien een mobielloze woensdag op het Marecollege wel zitten (foto's: Gerry van Bakel)

School klinkt drukker in pauzes dankzij mobielverbod

Meer geroezemoes op de gangen en in de kantine. Zo hoort rector Elard Pijnaken het graag op zijn school. Wat hem betreft is de proef met mobielloze woensdagen al geslaagd. Als de leerlingen het ook bevalt, wordt ‘woensdag contactdag’ een blijvertje op het Marecollege.

Vandaag en alle woensdagen in oktober dat de school open is, blijven de mobiele telefoons in de tas. Het moet een dag in de week maar eens afgelopen zijn met dat gestaar op die schermpjes. Lekker met elkaar praten, is het devies in plaats van appjes over en weer sturen, de laatste berichten en likes bekijken op instagram en snapchat of de nieuwste video’s op youtube.

Vorig schooljaar hield de school al een proefdag zonder mobiel en dat viel bij de meeste wel in goede aarde. Voor Elard Pijnaken is het belangrijk dat leerlingen ontdekken dat ze ook best zonder hun mobiele telefoon kunnen. Buiten de schooldeuren en op het plein mogen de leerlingen wel hun mobiel gebruiken, maar dat leidt niet direct tot een massale vlucht naar buiten in de pauze.

Pijnaken zegt dat de docenten wel extra opletten of leerlingen niet toch hun mobiel te voorschijn halen, maar het gaat hem niet zozeer over het handhaven van de regels, maar om leerlingen bewust te maken van hun gebruik en afhankelijkheid van de telefoon. Overigens geldt het verbod ook voor docenten en Pijnaken zelf. En de leerlingen van de Vrije School schromen niet hem daarop te wijzen als hij een telefoongesprek op zijn mobiel wil aannemen midden in de gang. De rector moet natuurlijk wel het goede voorbeeld geven.

Elard Pijnaken zegt dat de reacties van de ouders positief zijn. In geval van nood kunnen ze altijd de receptie van de school bellen. Zelf gebruikt hij vandaag ook de vaste telefoonlijn.

Rector Elard Pijnaken in gesprek met verslaggever Gerry van Bakel.

Voor leerlingen Vika van Rooyen en Senne Roos uit 5VWO is het mobielverbod geen halszaak. Volgens eigen zeggen zijn ze niet de hele schooldag met hun mobiel bezig. Maar ze geven toe dat het soms wel lastig is dat ze niet even snel iets op kunnen zoeken. Ze zouden het niet erg vinden als ‘woensdag contactdag’ een vast gegeven zou worden.

Vika van Rooyen en Senne Roos in gesprek met verslaggever Gerry van Bakel.

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×