De erepenning is in de Trouwzaal van het Stadhuis uitgereikt aan het Rijksmuseum van Oudheden. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Leidse Erepenning voor Rijksmuseum van Oudheden

Het college van burgemeester en wethouders van Leiden heeft besloten de Erepenning in Goud van de stad Leiden dit jaar toe te kennen aan het Rijksmuseum van Oudheden. Dit jaar viert het museum haar 200 jarig bestaan. De penning wordt jaarlijks aan de vooravond van de viering van Leids Ontzet in het Leidse stadhuis uitgereikt aan een persoon of instelling die zich voor de stad en zijn inwoners bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt of op positieve wijze heeft bijgedragen aan de beeldvorming van de stad.

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) is het nationale archeologiemuseum van Nederland. Koning Willem I stichtte het RMO in 1818. Het museum beheert collecties van archeologische artefacten afkomstig uit culturen die van grote invloed zijn geweest op onze hedendaagse cultuur. Daarnaast beheert het museum ook de topstukken van de Nederlandse archeologie daterend van de prehistorie tot aan het einde van de middeleeuwen.

Breed publiek
De Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is een van de grootste en meest complete verzamelingen van Oud-Egyptische kunst ter wereld. In de centrale hal van het museum is de tempel van Taffeh herbouwd, een tweeduizend jaar oude, vrijwel complete Egyptische tempel. Naast het oude Egypte komen ook het Nabije Oosten, de Klassieke wereld en het vroege Nederland aan bod. De gehele collectie bestaat uit meer dan 80.000 objecten, waaronder beelden van Romeinse keizers, Etruskische grafvondsten en mummies.

Burgemeester Henri Lenferink legt aan Chris de Waard uit waarom de keuze op het RMO is gevallen

Jaarlijks bezoeken meer dan 200.000 mensen het museum. Voor een breed publiek van alle leeftijden worden het hele jaar door activiteiten in het museum georganiseerd, variërend van talloze lezingen tot kinderactiviteiten in de schoolvakanties en diverse muziekuitvoeringen. Jaarlijks bezoeken ook vele groepen en klassen uit het basis- en voortgezet onderwijs het museum. Voor hen worden elk jaar museumlessen op maat ontwikkeld, evenals lesmateriaal voor in de klas.

Internationaal onderzoek
De conservatoren van het Rijksmuseum van Oudheden zijn actief op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, zowel op nationaal als internationaal niveau. Drie medewerkers zijn als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Universiteit Leiden. Twee conservatoren leiden archeologische opgravingsprojecten, in Egypte en Jordanië. Conservatoren, restaurateurs en andere medewerkers publiceren regelmatig wetenschappelijke artikelen en boeken over onderwerpen uit hun vakgebied.

Directeur van het RMO Wim Weijland in gesprek met Chris de Waard

Het RMO is al 200 jaar centrum van museumstad Leiden, pronkkamer voor oude cultuurschatten en kraamkamer van de Nederlandse archeologie. Het college van burgemeester en wethouders wil het museum ter gelegenheid van haar 200 jarig bestaan de erepenning van de stad in goud geven, gezien de enorme betekenis van het museum voor de stad.

De erepenning van de stad Leiden is ingesteld als een gemeentelijke onderscheiding – de hoogste in rangorde – voor externe relaties. De erepenning wordt bij B&W-besluit toegekend wegens bijzondere verdiensten voor de stad Leiden. Dat kunnen activiteiten zijn op een breed maatschappelijk gebied of activiteiten die de stad bijzondere bekendheid hebben gegeven. De penning is voor het eerst uitgereikt in 1927.

Cultuur Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×