(Foto's: Reanne van Kleef).

BS Leiden viert 60-jarig bestaan met jubileumboek

Basketbalvereniging BS Leiden bestond op 29 september 60 jaar. Zondag werd het jubileumboek dat Jan van der Nat schreef overhandigd aan sportwethouder Paul Dirkse. Met bijna vijfhonderd leden is BS Leiden de grootste basketbalvereniging van Nederland.

De overhandiging vond plaats in de rust van de wedstrijd BS Leiden U14 – Den Bosch U14. BS Leiden voorzitter Bart Lamet nam het woord en kondigde aan dat de vereniging voor nog eens 60 jaar gaat. Sinds twee jaar is BS Leiden gehuisvest in sporthal Houtkwartier en dat werpt volgens Lamet zijn vruchten af. “Deze locatie is echt te gek. De vereniging wordt niet alleen groter, maar ook gezelliger. Er wordt meer georganiseerd en er is heel veel interactie.”

Reanne van Kleef sprak met voorzitter Bart Lamet van BS Leiden over het 60-jarig bestaan, de vereniging en het jubileumboek.

Sport en onderwijs combineren
BS Leiden is ooit ontstaan als ‘Bona Stars’ vanuit het Bonaventuracollege. Sportwethouder Paul Dirkse nam het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst. Zelf heeft hij op het Bonaventuracollege op school gezeten in nog gymles gehad van BS Leiden grondlegger Ton Kallenberg. Volgens Dirkse is BS Leiden een goed voorbeeld van een vereniging waar sport en onderwijs samen optrekken. “Dit is een heel mooi voorbeeld van de kracht van verenigingen. De vereniging is sterk gegroeid en dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de aantrekkingskracht van het topbasketbal in de stad. Je ziet ook dat de verbinding met het onderwijs is gelegd en ze hebben nu een goede accommodatie waar heel veel team op één locatie kunnen spelen.  Dit is een plek waar overdag door scholen wordt gegymd en door de hal op te rekken kan er ook worden gebasketbald.” In het beleid van de gemeente wordt tegenwoordig altijd gekeken of sport en onderwijs gecombineerd kunnen worden, wanneer er zaalcapaciteit wordt vervangen of toegevoegd.

Sportwethouder Paul Dirkse over het 60-jarig bestaan van BS Leiden, de verbinding tussen sport en onderwijs en binnensportaccommodaties in Leiden. 

Jan van der Nat is de schrijver van het jubileumboek. Daarin is een overzicht van de geschiedenis van de vereniging vanaf 1958 te vinden. Die geschiedenis begon met jeugdteams van het Bonaventuracollege die ook na hun schooltijd wilden blijven basketballen. Bona Stars ontwikkelde zich snel tot volwassen club die richting de top van Nederland ging.

Schrijver Jan van der Nat over het jubileumboek en de aanpak van zo’n project. 

Bij de feestelijke bijeenkomst waren ook veel oudgedienden aanwezig. Zo ook Kees Pleij die er als speler vanaf het eerste begin bij was. “We hadden nooit vooruit kunnen zien dat de vereniging nu zo groot zou zijn”, vertelt Pleij. “Ik heb zelf wel de opgang naar een wat grotere professionelere club meegemaakt. Maar dat het deze vormen zou aannemen en ook de manier waarop nu met professioneel basketbal in Leiden wordt omgegaan, dat kun je niet bevroeden. Maar het is wel heel leuk om te zien.”

Speler van het eerste uur Kees Pleij over de oprichting van Bona Stars, het 60-jarig bestaan en het basketbal van 60 jaar geleden. 

 

 

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×