ZZ Leiden wint eerste competitiewedstrijd na moeilijke eerste helft

Zorg en Zekerheid Leiden speelde voor rust in Weert geen best basketbal. Basketball Academie Limburg leidde bij rust met 36-32. Pas in het derde kwart liet Zorg en Zekerheid Leiden haar ware gezicht zien. De verdediging werd aangetrokken en via een aantal breaks en dunks liep het verschil nog snel op: 65-82. De eerste competitiepunten zijn binnen.

Zorg en Zekerheid Leiden, dat de geblesseerde Troy Koehler moest missen, kende in Weert een prima start. Via twee steals op rij brachten Mohamed Kherrazi en Worthy de Jong binnen een minuut de stand op 0-4. Daarna zakte de Leidse ploeg enigszins in, mogelijk toch ook door wat gemakzucht. Basketball Academie Limburg kreeg ruimte en nam mede dankzij twee driepunters van Ivan Simic en scores van de enige Weerter Amerikaan Tony Washington een 10-4 voorsprong. Darius Thompson en de met veel energie spelende Kherrazi wisten de schade ook snel weer te herstellen. In het slot van het eerste kwart liepen de Limburgers echter uit naar 20-15, waarbij een inside score van Washington abusievelijk als driepunter werd bijgeschreven.

In het tweede kwart leek de Leidse ploeg van plan om de achterstand snel weg te poetsen. Vier dunks op rij (twee keer De Jong en twee keer Thompson) zorgden halverwege de tweede periode voor een gelijke stand: 25-25. Driepunters van BAL (Elay Wirjo en Jules Schild) lieten het voordeel naar de ploeg uit Limburg uitslaan. Een steal plus een dunk van Thompson en een lay-up van Marijn Ververs beperkten de Leidse achterstand tot vier punten: 36-32.

Na de pauze schroefde Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging aan. De ploeg begin feller te spelen. BAL pakte via driepunters van Simic en Wietze Nossek binnen twee minuten nog wel een 42-34 voorsprong, maar daarna voerde Zorg en Zekerheid Leiden het tempo flink op. Binnen vijftig seconden herstelde de Leidse ploeg de schade via Maurice Watson Jr. (driepunter) en twee scores van Kherrazi. Halverwege het kwart zette Watson na een steal van De Jong (Zorg en Zekerheid Leiden noteerde in totaal 21 steals) de Leidse ploeg weer op voorsprong. Na driepunters van Thompson en De Jong en nog wat dunks van De Jong was het verschil in de voorlaatste minuut van kwart drie al opgelopen naar tien punten: 44-54 oftewel een 2-20 run. Daarna plaatste Zorg en Zekerheid Leiden nog een 7-0 run om het kwart te eindigen bij 47-61.

In het laatste kwart gooide Zorg en Zekerheid Leiden snel de deur in het slot. Via scores van Thompson, Kherrazi en Watson werd het binnen twee minuten 49-67. Drie minuten voor tijd bedroeg de marge bijna 20 punten, maar verder liet BAL het ook niet komen. Via vrije worpen van Washington en Simic werd het twee minuten voor tijd nog 65-76. Via driepunters van Sergio de Randamie en Clayton Vette werd de eindstand van 65-82 bereikt.

De kop voor wat betreft de Dutch Basketball League is er nu van af. Coach Rolf Franke wint dus zijn eerste competitiewedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden loopt nog wel wat achter ten opzichte van andere teams. Minder plezierig nieuws kwam zaterdagavond. Kenneth Simms heeft naar aanleiding van zijn diskwalificerende fout in de oefenwedstrijd tegen New Heroes Den Bosch een schorsing van drie wedstrijden onvoorwaardelijk opgelegd gekregen. Rob van Hooven liet desgevraagd weten dat de Leidse club hiertegen in beroep gaat.

Voor nu wordt de focus weer even verlegd naar de FIBA Europe Cup. Zorg en Zekerheid Leiden opent woensdag de groepsfase in het Turkse Sakarya.