Beetgare brokken bij Cultuur071

Gedichten in de Heemtuin van Leiderdorp, toneelgroep Al dente met Villa des Roses, Leiden als tweede filmstad van Nederland én de première van de documentaire Hoppezak  vormen de hoofdingrediënten voor een hartverwarmende uitzending van Cultuur071.

 

Dichter Frans Terken vertelt over de jaarlijkse poëziemiddag die vanmiddag, zaterdag 27 oktober, opnieuw georganiseerd wordt in combinatie met de beeldententoonstelling in de Heemtuin in Leiderdorp. Thema van de tentoonstelling is Chaos in Orde  en de zeven geselecteerde dichters hebben de opdracht gekregen een gedicht te schrijven op basis van één van die kunstwerken. Frans ontroert met het voorlezen van twee van zijn gedichten, waarvan één is geïnspireerd op het werk Back to Earth van Imke Beek en de ander op Bron van Willem Speekbrink.

 

Maaike Roovers en Bram Wildeman, twee acteurs van toneelgroep Al dente, leggen uit wat deze toneelgroep, waarvan de naam  Italiaans is voor beetgaar, zo kenmerkt.

Op 2 november gaat Villa des Roses, een bewerking van Jos Nijhof van de debuutroman Van Willem Elsschot, in première. Een verhaal over liefde, bedrog en dood. In al zijn eenvoud, maar dan wel een eenvoud die iets oproept.

Van 2 november tot en met 17 november in Theater De Ware Liefde, Kagerstraat 1 in Leiden.

Derde gast aan tafel is Nick Hortensius, hoofd programmering van het Leids Internationaal Film Festival (LIFF). Hij vertelt vol verve over de tien dagen vol premières en bijzondere filmevents tijdens één van de belangrijkste filmfestivals van Nederland. Tijdens dit festival weinig documentaires, tenzij de film een connectie heeft met Leiden, maar vooral fictie en daarin het beste wat de mondiale filmwereld te bieden heeft. Diversiteit in de programmering is het adagium.

Het festival start op 2 november en duurt tot en met 11 november in de verschillende bioscopen in Leiden.

Wendy Westerhof en Mariëlle van der Want schuiven aan bij het gesprek over het LIFF. Zij vertellen over de documentaire die zij gemaakt hebben over het Leids kleding-en tevens familiebedrijf Hoppezak en die vertoond gaat worden tijdens het filmfestival. De film is de eerste grote documentaire die de dames geheel in eigen beheer hebben gemaakt en geeft het publiek een inkijk achter de schermen van grime, pruiken en kostuums. Romantiek, maar vooral hard werken.

De première is op 4 november om 11.30 uur in het Trianon.

 

Liever de gehele uitzending in één keer afspelen? Dat kan!

Cultuur Leiden Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×