Science071: Kerngezond oud worden en Leidse winnaars

Deze week bij Science071: Moleculaire epidemiologie Eline Slagboom vertelt ons alles over waarom sommige mensen zo gezond oud worden en andere niet. Verder houdt redacteur Hidde ons op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws en vertelt hij ons wel iets heel opmerkelijks over de wombat (to much information?)! Ook schuiven de kers-verse winnaars van iGEM-competitie bij ons aan tafel aan om te vertellen over hun project. Tot slot vertelt redacteur Wouter over het gesuggereerde gevaar van rauwe eieren. 

Waarom worden mensen zo kerngezond oud? Hoogleraar moleculaire epidemiologie Eline Slagboom onderzoekt het fenomeen van het ouder worden al jaren. Hoe je gezond oud wordt, is afhankelijk van meerdere variabelen, maar genen spelen een zeer belangrijke rol in het proces bleek uit haar onderzoek.

Voor de laatste keer waren de studenten van het IGEM-project 2018 bij ons in de studio. Ze vertelden over hun ervaringen in de VS en de prijzen die ze gewonnen hebben. Onder andere wonnen zij de prijs voor ‘Best Method’ en ‘Best Therapeutics’. Maaike en Lotte gaven ons een mooi beeld van deze grote competitie in Boston.

Robots beginnen steeds meer op mensen te lijken. Ze kunnen nu ook handgebaren terwijl ze praten. Redacteur Hidde legt uit hoe dat kan. Daarnaast heeft hij het over de tweelingbroer van de zon, zeer bijzondere keutels en de zakkende bodem in Nederland.

Wouter weet het antwoord op de wetenschappelijke vraag van deze week: Is het gevaarlijk om rauwe eieren te eten? Hij geeft een kritische noot aan het commentaar dat je moeder vroeger altijd gaf wanneer jij de beslaglepel aflikte. 

 

Advertentie

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×