(Foto's: Ruud van Brecht, wedstrijdverslag: Welmoet Lugt).

DIOK oppermachtig in laatste wedstrijd eerste seizoenshelft

De Leidse Rugby Club DIOK heeft zaterdag met grote overmacht van hekkensluiter DSR-C gewonnen. De Delftse studenten werden met 96-7 verslagen. DIOK was al verzekerd van een plek in de kampioenspoule in de Rugby Ereklasse, die op 19 januari van start gaat.

Op de ijzig koude zaterdagmiddag is het DSR-C dat de wedstrijd aftrapt. De Delftse studenten beginnen met een mooie aanval en openen de score al binnen drie minuten. De conversie is raak, de stand is 0-7. Het antwoord van DIOK, dat derde staat in het klassement, laat even op zich wachten. DIOK komt nog niet echt in haar vertrouwde spel en DSR-C verdedigt sterk.

Maar het geduld van de Leidse toeschouwers wordt beloond. Met een run van ruim vijftig meter brengt Manuel Cardoso Pinto de Leidse ploeg weer nabij. De conversie is te kort, 5-7. Een prachtige break van Mees van Oord daarna, die de bal passt naar Oliva Sialau, resulteert uiteindelijk in de tweede try van Cardoso Pinto binnen twee minuten. Iets later is het de jonge Tom van Loon, ook na een run over het halve veld, die de bal eveneens over de lijn legt. De conversie van Ilie Greeve is raak, 17-7. Tien minuten voor rust maakt Van Oord een try in de verre hoek, de conversie gaat naast, 22-7.

Het spel wordt even opgeschrikt door een snelle blonde streaker. De viervoeter wordt echter snel in de kraag gevat en het spel wordt hervat. Uit een mooie aanval scoort Bas Leupen, 27-7. In de reservetijd van de eerste helft scoort ook Oliva Sialau nog even, de conversie van Greeve is raak en bepaalt de ruststand op 34-7.

Hattricks voor Cardoso Pinto en Sialau
Snel na de spelhervatting maakt Leupen een try, na mooie voorbereidende acties van Van Oord, 39-7. Een prachtige aanval, die gestart wordt door Tom van Loon, wordt uiteindelijk verzilverd door Cardoso Pinto die daarmee een hattrick scoort. De conversie van Greeve is raak, 46-7. DSR-C heeft de moed op wat extra punten nog niet opgegeven. Een mooie aanval van de studenten wordt echter niet omgezet in klinkende resultaten. Het tegengestelde gebeurt zelfs. Een prachtige break van Sialau zet weer vijf extra punten op het scorebord, de conversie is raak, 53-7. Sialau is in vorm en legt er nog een over de lijn. Ook hij haalt hiermee een hattrick binnen. De conversie wordt benut, 60-7. Dan is het DIOKs baken Ross Bennie-Coulson, die een try maakt tussen de palen. De conversie van Greeve is raak, 67-7

DIOK is door DRS-C niet meer te stoppen. De getalenteerde forward uit eigen kweek, Jake Stamenkovic, scoort met een spectaculaire snoekduik in de verre hoek, 72-7. Een minuut later volgt er ook een try van de hand van Jordan Kersten. De daaropvolgende conversie is raak, 79-7. Alles klopt bij de Leidenaren in deze fase, de rugbyfans worden verwend met prachtig spel. Joshua Stuart legt, na een knappe pass van Kersten, de bal over de lijn, 84-7. Direct daarna scoort Kersten, na een prachtige break, zelf voor de tweede keer. De conversie is raak, 91-7. In de slotfase is het tenslotte Tom van Loon die de score afsluit en de eindstand op 96-7 bepaalt.

Stand in de Ereklasse
De stand in de Ereklasse blijft ongewijzigd. RC ’t Gooi voert de ranglijst aan, ondanks het verlies dit weekend tegen CAS RC. Zij worden op de voet gevolgd door RC Hilversum, dat comfortabel won van het Zeeuwse Oemoemenoe. DIOK behoudt de derde plek, gevolgd door CAS RC. Samen met HRC en The Dukes vormen deze zes clubs de kampioenspoule die in de tweede helft van het seizoen zullen strijden om de landstitel.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×