(Foto: Politie.nl).

Moordzaak Oegstgeest op nieuwe coldcasekalender

Voor het derde jaar op rij heeft de politie een coldcasekalender gemaakt met daarop 52 ernstige misdrijven die nooit zijn opgelost. De kalender wordt verspreid in gevangenissen en ook bij de reclassering. Elke week wordt aandacht gevraagd voor een zaak waar het politie-onderzoek eerder is vastgelopen. Op de kalender voor 2019 staat ook een zaak uit onze regio, de gewelddadige dood van Lieneke Troost uit Oegstgeest. De politie hoopt dat de kalender tips oplevert die voor nabestaanden een eind aan hun onzekerheid maken.

Op woensdag 5 mei 1993 werd Lieneke Troost dood aangetroffen in haar woning. Ze was door geweld om het leven gekomen. De hoofdofficier van justitie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van dit misdrijf. Wie meer weet kan informatie doorgeven via het tipformulier op de website van de politie.

 

Als twintigjarige loopt Lieneke Troost polio op. Ondanks haar fysieke beperking, werkt ze nog lang als typiste bij TNO. Financieel is ze onafhankelijk. Ze krijgt pensioen, vergoedingen van de gemeente en een erfenis. Lichamelijk is ze wel afhankelijk. Bijna de hele dag krijgt ze hulp van een poule van zo’n zestig particuliere verzorgers vanuit een instelling. Sommige verzorgers nemen haar mee uit, terwijl ze niet meer voor de instelling werken. Lieneke heeft veel contact met familie, buren, vrienden en oud-collega’s. Ook met hen gaat ze op stap. Als ze bijna zestig is, gaat ze nog met familie naar Spanje. Nabestaanden willen graag weten wat er met haar is gebeurd.

Bekijk de coldcasekalender
De coldcasekalender is online te bekijken en te downloaden via de themapagina over cold cases op politie.nl.

Tips zaken Eenheid Den Haag
In de Eenheid Den Haag kwamen in 2018 25 tips binnen over cold cases. Vorig jaar is de cold case van Wilma Bres (Delft – 16 juli 1989) opnieuw opgestart. Ook de zaak van Martin de Bruijn (Den Haag – 22 november 1995) loopt nog volop.

Daarnaast heeft de politie aandacht gevraagd voor twee onbekende doden: een vrouw die op 4 juli 2004 in de duinen bij Wassenaar werd gevonden en een man op 9 december 2007 in het Staelduinsebos bij ’s-Gravenzande. Er zijn wel tips binnengekomen waarbij ook namen genoemd zijn, maar dit heeft niet tot identificatie geleid. Al deze zaken stonden op de coldcasekalender van 2018.

Opgeloste cold cases Eenheid Den Haag
Eind 2017 is een 53-jarige man uit Israël tot veertien jaar cel veroordeeld voor de moord op Miriam Sharon in 1990 in Den Haag. Eind 2016 heeft het Haagse coldcaseteam na twee jaar onderzoek vastgesteld dat de dood van Larissa Dumont niet door een misdrijf of paardenbeet kwam, maar een ongeval was. Larissa kwam op 27 mei 1997 bij haar woning in Nieuwveen om het leven nadat zij was gaan paardrijden.

112 Sleutelstad Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×