CAS RC verdedigt met man en macht Ross Bennie Coulson verlaat de ruck. (Foto's: Els Barnas, wedstrijdverslag: Welmoet Lugt).

DIOK wint nipt in rugbythriller

De Leidse rugbyers van DIOK hebben de eerste wedstrijd in de kampioenspoule van de Ereklasse met 17-15 gewonnen van CAS RC. De twee ploegen stonden bij aanvang van de kampioenspoule met evenveel punten op de derde en vierde plaats. Door de overwinning staat DIOK nu stevig op de derde plaats en wordt de achtervolging op koplopers Hilversum en ’t Gooi ingezet.

Voor de ereklassetopper tussen het Leidse DIOK en CAS RC uit Castricum zijn, ondanks de kou, een groot aantal rugbyliefhebbers naar de Smaragdlaan gekomen. De wedstrijd gaat van start. De partijen zijn direct aan elkaar gewaagd. Over en weer volgen aanvallen elkaar snel op, maar het spel blijft op het middenveld.

Een mooie aanval van CAS RC wordt gestopt door spectaculaire tackles van Benjamin Garcia Propato en Mees van Oord, die al vroeg hun stempel op de wedstrijd drukken. In de 22ste minuut opent Manuel Cardoso Pinto de score voor de Leidenaren, na een mooie combinatie met Bas Leupen. De eerste try van de wedstrijd is een feit, de lastige conversie gaat net langs de palen, 5-0.

Solide Noord-Hollandse defensie
De line-outs lopen niet lekker voor de thuisploeg, maar één die mis lijkt te gaan voor DIOK wordt alsnog slim gestolen door Robin Moenen. Handig verovert hij daarna ruim een kwart veld. CAS RC laat zich echter niet om de tuin leiden en geeft flink tegengas. Verschillende aanvallen stranden in de solide Noord-Hollandse defensie. Een snelle aanval van CAS RC, waar een speler doorbreekt, wordt vervolgens gestopt door Diok. Net voor rust scoort Oliva Sialau, na knappe passes van Ilie Greeve en Daan van der Avoird, tussen palen. De conversie van Greeve is raak, de rust wordt ingegaan met 12-0.

Net na rust jaagt CAS RC vol vuur op een try. In de verdediging maakt DIOK een fout en ontvangt een gele kaart. Met een man minder gaan ze tien zware minuten in. Kan de Leidse hoofdmacht de deur dichthouden? Weer is het middenveld de plek waar alle aktie plaatsvindt. Sterk spel van captain Ross Bennie-Coulson is voor de toegestroomde fans een lust voor het oog. De ploegen geven elkaar geen strobreed toe. Tot Manuel Cardoso Pinto op het juiste moment de bal aangespeeld krijgt. Hij zet zijn befaamde motor aan en legt de bal, na drie tegenstanders gepasseerd te hebben, over de lijn in de verre hoek. De conversie gaat naast de palen, 17-0. Een minuut later is het de beurt aan CAS RC, ook daar is het raak in de verre hoek, de conversie is te kort, 17-5.

De spanning is om te snijden
Met nog twintig minuten op de klok staat DIOK weer met 15 man op het veld. CAS RC deert dat echter niet. Weer scoren ze in de verre hoek. Een gaatje in de Leidse defensie was alles wat de Noord-Hollanders nodig hadden. Ook deze conversie is te kort, 17-10. De spanning aan de zijlijn stijgt. De wedstrijd kan in deze fase nog alle kanten op. CAS RC voert de druk op bij de tryline van de thuisploeg. DIOK’s aandacht verslapt en laat een gat vallen. CAS RC heeft geen twee kansen nodig en maakt er onmiddellijk gebruik van. De try valt weer in de verre hoek, de conversie gaat faliekant mis en de stand is 17-15. Het verschil is marginaal. Geeft DIOK dit nog uit handen? De spanning is om te snijden. Met nog 6 minuten te spelen heeft DIOK de uitdaging om de voorsprong vast te houden. Het sterker uit de rust gekomen CAS RC staat op scherp. Een enorm spannende fase bij de DIOK tryline volgt. Ondanks de verschillende aanvallende fasen slaagt CAS RC er niet meer in de Leidse defensie te passeren en houdt DIOK de winst in Leiden.

Egonu: Met recht een rugby thriller
Head of Rugby Andy Egonu gaf toe dat ook zijn hartslag versnelde in de laatste fase van de wedstrijd: “We hebben een erg goede 1e helft gespeeld. Alles waar we aan werkten verliep volgens plan. In de 2e helft verloren we onze verdedigende discipline en CAS RC strafte dat direct af. Daar leren we van en we moeten ook 80 minuten lang vol blijven presteren. De top zes wordt heel competitief dit jaar. Goede teams vinden een manier om te winnen onder druk en dat waren wij vandaag. Ik ben erg blij dat we de kampioenspoule winnend zijn begonnen en het team kan daar ook trots op zijn. We gaan ons nu goed voorbereiden op de wedstrijd tegen The Dukes volgende week. Ook dat zal een zware wedstrijd zijn.”

Stand in de Ereklasse
In de kampioenspoule won Hilversum thuis krap van HRC met 38-33. ’t Gooi won ruim van The Dukes, De uitslag was daar 39-7. ’t Gooi voert de nationale ranglijst aan, gevolgd door Hilversum op één punt. De derde plaats wordt ingenomen door DIOK, op drie punten afstand, gevolgd door CAS RC, HRC en The Dukes. Op zaterdag 26 januari speelt DIOK uit in Den Bosch. De wedstrijd tegen The Dukes staat dan om 15.00 op het programma. De eerstvolgende thuiswedstrijd staat gepland op zaterdag 16 februari. De Leidse rugbyers spelen dan thuis tegen koploper ’t Gooi.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×