De ambassadeursploeg werd gepresenteerd tijdens de Olympische Avond. (Foto: Emile van Aelst)

Topsport Leiden breidt ambassadeursploeg uit

Topsport Leiden breidt de ambassadeursploeg van Leidse topsporters uit met Ronald Florijn en Gerard Bakker jr. De ambassadeursploeg werd vorige week gepresenteerd tijdens de Olympische Avond. De ploeg telt inmiddels elf voormalig Leidse topsporters. De Ambassadeurs van Topsport Leiden zijn Leidse ex-topsporters die zich inzetten om bij jeugd sport en bewegen te stimuleren en talenten op weg naar de top te begeleiden.

Ronald Florijn (Foto: Wikipedia).

Ronald Florijn is een Leidse roeier, werd als skiffeur Nederlands kampioen en won in 1982 de Skiffhead in Amsterdam. Hij roeide toen bij Die Leythe uit zijn geboortestad. Daarna deed Ronald Florijn driemaal mee aan Olympische Spelen, in 1988, 1992 en 1996. Tijdens de Olympische Zomerspelen Seoel wonnen hij en Nico Rienks goud in de dubbel twee. Hij maakte ook deel uit van de Holland Acht die tijdens de Olympische Zomerspelen Atlanta de gouden medaille veroverde. Verder won Florijn driemaal de Rotsee Regatta en onder andere de Holland Beker en de Henley Royal Regatta. Florijn is een van de twee Leidenaars, de ander is Kjeld Nuis, die tweemaal goud pakten bij de Olympische Spelen. Op dit moment is Florijn bondscoach van de junioren.

Gerard Bakker jr. (Foto: Wim de Leeuw).

Gerard ‘Piet’ Bakker jr. is een Leidse tafeltennisser en 25-voudig international. Hij werd in 1998 (met Chen Sung) Nederlands kampioen dubbelspel en in 1985, 1986 (beide met Bettine Vriesekoop) en 1990 (met Mirjam Hooman-Kloppenburg) winnaar van de nationale titel in het gemengd dubbel. Hij debuteerde in 1982 op zijn twaalfde in de Nederlandse eredivisie. Bakker jr. heeft exact dezelfde naam als zijn in de sportwereld eveneens bekende vader (voormalig trainer van Bettine Vriesekoop), maar bedient zich van de roepnaam ‘Piet’. Hij speelt nog altijd voor Scylla maar richt zich met name ook op het begeleiden en trainen van jonge spelers, waar hij op zijn 29e mee begon. Bakker is nu coach van international Kim Vermaas.

Naast Florijn en Bakker bestaat de ploeg nu uit Iefke van Belkum (waterpolo), Gerard van den Berg (taekwondo), Ed Maan (roeien), Yvonne van Dorp (atletiek), Stan van Belkum (waterpolo), Han Kulker (atletiek), Wim Rijsbergen (voetbal), Femke Dekker (roeien) en Jeroen Straathof (schaatsen/baanwielrennen).

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×