In de rode ton heeft PLNT zelf wat aarde gedaan, Groene Daken zet er een plantje in, de Rabobank doet er geld in en de wethouder zorgt voor beleid, daarna komt er water bij en 'groeit' het bordje 'The roof is open' naar boven. (Foto's: Gerry van Bakel).

Daktuin PLNT geheim wapen tegen de Leidse meeuw

Een daktuin is het ideale middel om klimaatadaptatie te verwezenlijken, de stad te vergroenen, biodiversiteit te vergroten en een fijne lunchplek te creëren voor de gebruikers van gebouw PLNT. Maar de vetplantjes op het dak in plaats van grind blijkt ook de Leidse stadsmeeuw te motiveren zijn heil elders te zoeken. Een win-win.

PLNT aan de Langegracht biedt werkplekken aan zzp’ers, start-ups en andere kleine en nieuwe bedrijven. Veelal opgezet door (voormalige) studenten van de Leidse universiteit. Bastiaan de Roo wil graag ruimte maken voor experimenten, zodat direct in de praktijk gekeken kan worden wat nieuwe ideeën voor resultaat opleveren. Het benutten van het platte dak is een uitgelezen kans om meerdere wensen en doelen te combineren. Er liggen zonnepanelen, planten die energie opwekken en ook nog eens CO2-negatief zijn en plantenbakken met vetplantjes die het dak minder aantrekkelijk maken voor meeuwen.


Bastiaan de Roo in gesprek met verslaggever Gerry van Bakel.

Dirk Roosendaal van Groene Daken Leiden heeft de nieuwe daktuin vormgegeven. Uitkijkend over de stad beaamt hij dat zijn handen beginnen te jeuken bij het zien van al die daken. “En vergeet de bomen ook niet. Insecten en kleine dieren kunnen zo van dak tot dak via de boomtoppen.”


Dirk Roosendaal van Groene Daken Leiden in gesprek met verslaggever Gerry van Bakel.

Geldschieter van het eerste uur is de Rabobank Leiden-Katwijk, directeur Erik Versnel komt deze middag graag een kijkje nemen. “We hebben PLNT vanaf het begin ondersteund en we zijn blij dat we deze tuin mede mogelijk hebben kunnen maken met een extra donatie.” Helaas heeft de bank in Leiden geen eigen gebouw waar een daktuin verwezenlijkt kan gaan worden, aldus Versnel.


Erik Versnel van Rabobank Leiden-Katwijk in gesprek met verslaggever Gerry van Bakel.

Ook de gemeente heeft een duit in het zakje gedaan vanuit de subsidiepot voor de Sponge2020-projecten. Wethouder Martine Leewis benadrukt het belang van waterbeheer en laat weten dat er regelgeving zit aan te komen voor het opvangen van hemelwater rondom nieuwe gebouwen. “Als gemeente willen we goede ideeën faciliteren, stimuleren en reguleren.”


Wethouder Martine Leewis in gesprek met verslaggever Gerry van Bakel.

Wie ook een daktuin aan wil leggen om klimaatadaptatie te bevorderen kan gewoon zijn gang gaan, aldus de wethouder. En zoals gezegd draag je dan ook je steentje bij aan de strijd tegen meeuwenoverlast in de stad.

 

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×