Daktuin PLNT geheim wapen tegen de Leidse meeuw

7

Een daktuin is het ideale middel om klimaatadaptatie te verwezenlijken, de stad te vergroenen, biodiversiteit te vergroten en een fijne lunchplek te creëren voor de gebruikers van gebouw PLNT. Maar de vetplantjes op het dak in plaats van grind blijkt ook de Leidse stadsmeeuw te motiveren zijn heil elders te zoeken. Een win-win.

PLNT aan de Langegracht biedt werkplekken aan zzp’ers, start-ups en andere kleine en nieuwe bedrijven. Veelal opgezet door (voormalige) studenten van de Leidse universiteit. Bastiaan de Roo wil graag ruimte maken voor experimenten, zodat direct in de praktijk gekeken kan worden wat nieuwe ideeën voor resultaat opleveren. Het benutten van het platte dak is een uitgelezen kans om meerdere wensen en doelen te combineren. Er liggen zonnepanelen, planten die energie opwekken en ook nog eens CO2-negatief zijn en plantenbakken met vetplantjes die het dak minder aantrekkelijk maken voor meeuwen.


Bastiaan de Roo in gesprek met verslaggever Gerry van Bakel.

Dirk Roosendaal van Groene Daken Leiden heeft de nieuwe daktuin vormgegeven. Uitkijkend over de stad beaamt hij dat zijn handen beginnen te jeuken bij het zien van al die daken. “En vergeet de bomen ook niet. Insecten en kleine dieren kunnen zo van dak tot dak via de boomtoppen.”


Dirk Roosendaal van Groene Daken Leiden in gesprek met verslaggever Gerry van Bakel.

Geldschieter van het eerste uur is de Rabobank Leiden-Katwijk, directeur Erik Versnel komt deze middag graag een kijkje nemen. “We hebben PLNT vanaf het begin ondersteund en we zijn blij dat we deze tuin mede mogelijk hebben kunnen maken met een extra donatie.” Helaas heeft de bank in Leiden geen eigen gebouw waar een daktuin verwezenlijkt kan gaan worden, aldus Versnel.


Erik Versnel van Rabobank Leiden-Katwijk in gesprek met verslaggever Gerry van Bakel.

Ook de gemeente heeft een duit in het zakje gedaan vanuit de subsidiepot voor de Sponge2020-projecten. Wethouder Martine Leewis benadrukt het belang van waterbeheer en laat weten dat er regelgeving zit aan te komen voor het opvangen van hemelwater rondom nieuwe gebouwen. “Als gemeente willen we goede ideeën faciliteren, stimuleren en reguleren.”


Wethouder Martine Leewis in gesprek met verslaggever Gerry van Bakel.

Wie ook een daktuin aan wil leggen om klimaatadaptatie te bevorderen kan gewoon zijn gang gaan, aldus de wethouder. En zoals gezegd draag je dan ook je steentje bij aan de strijd tegen meeuwenoverlast in de stad.

 

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

7 reacties

 1. Pieter Hoeberichts

  het belangrijkste: geen vogels voeren, daar komen de meeuwen op af. In de zomer is voeren van vogels overbodig en alleen maar schadelijk voor de vogels, brood is verkeerd voedsel. De meeuwen komen ook veel af op de restanten van de alom in groten getale aanwezige horeca.

 2. Een inwoner van Leiden op

  De hele binnenstad barst weer van de meeuwen die de hele boel (en mensen) onderschijten. Misschien moet de gemeente eens bekeuringen uit gaan delen aan de mensen die deze vogels maar blijven voeren.

 3. Marcellus_B op

  Het is niet zozeer het voedsel dat voor de irritante aanwezigheid van deze vogels zorgt, maar meer de aanwezigheid van ideale nestgelegenheid, De open, platte daken met het liefst een laagje grind en het totale ontbreken van roofdieren op die plaatsen. Het maken van zo een daktuin kan dus zeker helpen, al is het alleen maar doordat het dak dan veel vaker betreden gaat worden.

 4. Marcellus_B op

  Het bovenstaande gezegd hebbende vind ik de oproep van de wethouder dat iedereen zijn gang kan gaan met het aanleggen van daktuinen stupide en bijzonder gevaarlijk.
  – het gewicht van een daktuin moet zeker niet worden onderschat en daken zijn daar doorgaans niet op berekend;
  – daarnaast zal er dus ook een goede toegang naar het dak moeten worden gemaakt. In veel gevallen betekend dat ook weer een verzwakking van de constructie (wanneer niet goed doorgerekend en uitgevoerd) en in bijna alle gevallen is deze actie vergunningplichtig.
  Deze oproep getuigt niet van verstand van zaken, maar het is sowieso de vraag of dat van groenlinks-mens verwacht mag worden.

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline