Aankomende verkiezingen: voor het belang van Nederland of van Europa?

2

Hoewel de verkiezingen voor het Europees Parlement al aanstaande donderdag zijn, leeft het bij een groot deel van de bevolking nog niet. Anders is dat voor de campagnevoerende politici. Zij zijn deze dagen druk met het vragen van aandacht voor het belang van de Europese Unie. “Het gaat echt ergens over. Denk bijvoorbeeld aan de migratiecrisis die grote gevolgen had voor de woningmarkt in Leiden”, zegt Maurice Hoogeveen – nummer 11 op de lijst voor het Europees Parlement namens de VVD en voormalig raadslid in Leiden – in Politiek071.

Een nieuwe partij in de campagne is Volt. In tegenstelling tot de VVD doen zij als partij in meerdere Europese landen mee. “We zitten er voor het Europees belang, want daar is het Europees Parlement tenslotte voor”, zegt Thijs Langevoord die niet op de kandidatenlijst staat, maar wel voorzitter is van het stadsteam van Volt in Leiden. De VVD is aangesloten bij de liberale fractie van het Europees Parlement (ALDE). Die fractie is op basis van ideologie samengesteld en wordt gevormd door andere liberale partijen uit Europa. Niet helemaal hetzelfde als Volt dus. “Wij zitten er echt voor het Nederlandse belang, we moeten er wel zelf beter van worden”, zegt Hoogeveen.


Maurice Hoogeveen (VVD) en Thijs Langevoord (Volt) tijdens Politiek071 in gesprek met presentator Lieuwe van Slooten

Voor veel mensen blijft Europa een ver-van-mijn-bed-show, maar volgens de twee politici is de impact van Europese besluiten op Leiden juist heel groot. “Europa was niet in staat de migratiecrisis op te lossen met als gevolg dat een groot aantal migranten onder andere naar Leiden kwam. Zij kregen voorrang op huisvesting waardoor veel studenten en gewone Leidenaren langer moesten wachten op een huis”, zegt Hoogeveen die het van dichtbij meemaakte in zijn raadsperiode tussen 2014 en 2018. Langevoord – toen nog op de middelbare school, maar nu student politicologie in Leiden – noemt een ander voorbeeld. “Veel investeringen uit Europa komen bij de universiteit terecht die daarmee innovatieprojecten kunnen doen. Dat is goed, maar het geld moet ook bij de gewone Leidenaar terechtkomen.”

Prognose
Aanstaande donderdag kun je op veel plekken in Leiden naar de stembus. Hoewel er ’s avonds al exitpolls uitkomen, wordt de officiële uitslag pas later bekend gemaakt. Dat komt omdat niet alle Europese landen donderdag stemmen, dat kan tot en met zondag. Hoogeveen hoopt natuurlijk op veel stemmen op zijn partij: “Als we elf zetels halen dan ben ik wel tevreden”, zegt hij met een knipoog naar zijn plek op de lijst. Langevoord zet iets lager in met zijn prognose. “We willen minimaal één zetel. Het liefst in Nederland, maar dat mag ook in Duitsland of Luxemburg zijn.”

Delen

2 reacties

  1. Ēdwin Rasser

    “Veel investeringen uit Europa komen bij de universiteit terecht die daarmee innovatieprojecten kunnen doen. Dat is goed, maar het geld moet ook bij de gewone Leidenaar terechtkomen”

    Waarom zouden we eerst geld overmaken naar Brussel zodat zij weer gaan herverdelen. Dat is toch onnodig inefficiënt. Maak de afdracht aan de EU kleiner zodat landen gewoon in hun eigen land kunnen investeren.

  2. René Dentener op

    Ja leuk, moet je wel kunnen stemmen donderdag. Tot op heden geen kiezerspas ontvangen van de Afdeling Verkiezingen van de gemeente Leiden. Gisterochtend ook nog gebeld met een medewerker van dit gemeentelijk onderdeel. Als ik donderdag a.s. niet in het bezit ben gesteld van een kiezerspas heeft het college het goed aan de stok met mij en dien ik een rechtstreekse klacht in bij minister Ollengren wegens schending van een fundamenteel grondrecht. Lekker zootje die Afdeling Verkiezingen…

Over de auteur

Lieuwe van Slooten

Je bent nu offline